Νέα στοιχεία για τη σχέση κατανάλωσης ζωικού λίπους και καρκίνου του ενδομητρίου φέρνει στο φως έρευνα που διενεργήθηκε στη Σαγκάη. Η σχέση αυτή είχε επισημανθεί και σε παλαιότερες μελέτες.

 

Αντίθετα, σύμφωνα με την έρευνα, το φυτικό λίπος μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου αυτού. Οι γυναίκες που εμφάνιζαν, στην έρευνα, τη μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων από ζωικά λίπη είχαν διπλάσιες πιθανότητες προσβολής από καρκίνο του ενδομητρίου σε σχέση με όσες κατανάλωναν φυτικά λίπη. Στις γυναίκες που κατανάλωναν φυτικά λίπη ο κίνδυνος φαινόταν μειωμένος κατά 30%.

 

Ο ερευνητής Wang- Hong Xu   του Fu Da University School of Public Health στην Σαγκάη, της Κίνας, πιστεύει ότι η πηγή από την οποία παίρνει μια γυναίκα το λίπος είναι σημαντική για τον καθορισμό του κινδύνου. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘ Cancer’, ήδη υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις από άλλες έρευνες ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών προστατεύει από τον καρκίνο του ενδομητρίου, ενώ η κατανάλωση κρέατος την αυξάνει.

 

Ωστόσο μεικτά αποτελέσματα παρουσίασαν παλαιότερες εργασίες σχετικά με τη σχέση βιταμινών και μετάλλων ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας. Στην έρευνα εξετάστηκαν 1.204 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με την ασθένεια ενώ χρησιμοποιήθηκε ομάδα σύγκρισης 1.212 υγιών γυναικών.

 

 Οι Κινέζες γενικά αποφεύγουν τα συμπληρώματα διατροφής, ενώ η διατροφή τους είναι πλούσια σε επεξεργασμένες τροφές.  Ζητήθηκαν από τις γυναίκες αυτές στοιχεία για τη διατροφή και τον αριθμό θερμίδων που κατανάλωναν και από ποια πηγή κατανάλωναν 1000 θερμίδες. Όπως έδειξε η έρευνα, όσες κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες κινδύνευαν περισσότερο από καρκίνο. Η κατανάλωση  κορεσμένων και μονοακόρεστων λιπαρών φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο για προσβολή από την ασθένεια.

 

Από την έρευνα προκύπτει ένδειξη ότι οι βιταμίνες Α, C, Ε, η β-καροτίνη, οι φυτικές ίνες και τα συμπληρώματα διατροφής, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας.

 

Πηγές:
‘Cancer’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια