Γράφει η Σοφία Νέτα

Το ροχαλητό δεν είναι απλώς ενοχλητικό, αλλά μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μιας σοβαρής πάθησης που ονομάζεται υπνική άπνοια και αφορά το 10% του γενικού πληθυσμού των ενηλίκων.

Η υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας, εκτός από το ροχαλητό κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι σύμπτωμα που υποδηλώνει πως κάποιος μπορεί να πάσχει από τη νόσο, καθώς ο νυχτερινός ύπνος διαταράσσεται και διακόπτεται από τις άπνοιες.

Οι πάσχοντες ξυπνούν πολύ συχνά κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά τις περισσότερες φορές δεν το θυμούνται. Το πρωί ξυπνούν συχνά με πονοκέφαλο, βάρος στο κεφάλι ή ξερό στόμα και πολλοί παραπονούνται ότι δεν χόρτασαν ύπνο και δεν ξεκουράστηκαν.

Σε πολλές περιπτώσεις, εκδηλώνουν και μία αλλαγή στη συμπεριφορά τους, καθώς γίνονται νευρικοί και στεναχωριούνται εύκολα.

Μελέτη του Κέντρου Μελέτης Ύπνου του Ευαγγελισμού που παρουσιάστηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, όπως έχει οριστεί η 21η Μαρτίου, έδειξε ότι το 54% από τους πιο βαριά πάσχοντες είχε κοιμηθεί μια ή και περισσότερες φορές στο τιμόνι, ενώ το 17% είχε στο ιστορικό του ατύχημα λόγω ύπνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Τα στοιχεία, παρουσίασε ο πνευμονολόγος Εμμ. Βαγιάκης, αναπλ. διευθυντής της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας Πανεπιστημίου Αθηνών που διευθύνει ο καθηγητής Χαρ.Ρούσσος,τονίζοντας πως από μελέτες σε διάφορες χώρες έχει βρεθεί ότι οι πάσχοντες από υπνική άπνοια έχουν 3 έως 12 φορές μεγαλύτερη συχνότητα τροχαίων ατυχημάτων από τους φυσιολογικούς.

Ένα άλλο ιδιαίτερα σοβαρό σύμπτωμα που αναφέρουν πολλοί είναι η μείωση της σεξουαλικής ικανότητας που οφείλεται τόσο σε ψυχολογικούς, όσο και σε ορμονικούς λόγους που σχετίζονται με τις άπνοιες. Παράλληλα, μελέτη του Κέντρου έδειξε ότι το 36% έπασχε και από υπέρταση!

Η αϋπνία, η συχνότερη διαταραχή του ύπνου, εκδηλώνεται στο 15% των ενηλίκων. Σε πολλές περιπτώσεις είναι συνυφασμένη και με κατάθλιψη, καθώς σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι το 80% των καταθλιπτικών έχουν αϋπνία.Για το λόγο αυτό όσοι πάσχουν από παρατεταμένη αϋπνία πρέπει να επισκέπτονται ειδικό ψυχίατρο, ενώ η διαταραχή αυτή δεν μπορεί ναμελετηθεί σεΚέντροΎπνου.

Η υπνική άπνοια αντιμετωπίζεται όταν η περίπτωση δεν είναι βαριά με απώλεια βάρους, αποφυγή καπνίσματος, αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ πριν τον ύπνο και αποφυγή χρήσηςηρεμιστικών και υπνωτικών. Αν οι άπνοιες είναιπολλές, η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση είναι να φοράει ο ασθενής στη μύτη, όταν κοιμάται, μία μικρή πλαστική μάσκα που διοχετεύει ένα ρεύμα αέρα που παράγεται από μια συσκευή που ονομάζεται ΣΙΠΑΠ.Ορισμένοι ασθενείς μπορούννα αντιμετωπιστούν με χειρουργικές επεμβάσεις ή ειδικά ορθοδοντικά μέσα.

Το Κέντρο ΜελέτηςΎπνου στον Ευαγγελισμό βρίσκεται στο παλαιό κτίριο στο χώρο της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας (τηλ. για ραντεβού 210-7201843). Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης ο ασθενής συνδέεται με το καταγραφικό μηχάνημα και κοιμάται σε ένα ήσυχο μονόκλινο δωμάτιο.

Τέλος, ο κ. Βαγιάκης υπογράμμισε πως στις σύγχρονες κοινωνίες οιενήλικες αλλά και τα παιδιάκοιμούνται όλο και λιγότερο, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο ανοσολογικόμας σύστημα, όσο και στις λειτουργίες της μνήμης.

Ο ύπνος είναι μια φυσική ανάγκη κάθε οργανισμού, απαραίτητη για την ανανέωση, την ξεκούραση και την καλή απόδοση στις δραστηριότητες της ημέρας, επισημαίνει με αφορμή την Ημέρα, η Ελληνική Εταιρεία Απνοιών και άλλων διαταραχών Ύπνου, τονίζοντας ότι όλα αυτά ο ύπνος μπορεί να τα προσφέρει, όταν εξασφαλίζουμε τη σωστή διάρκεια και ποιότητά του, που συνήθως περιορίζονται από την ένταση των καθημερινών δραστηριοτήτων, τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών.

"Στη χώρα μας", σημειώνεται στηνανακοίνωσή της "υπάρχουν Μονάδες Ύπνου, στα νοσοκομεία ΕΣΥ και σε πανεπιστημιακά, αναπτυγμένες κυρίως από την πρωτοβουλία αφοσιωμένων γιατρών και παραϊατρικού προσωπικού, που χρόνια τώρα έχουν διαγνώσει και θεραπεύσει εκατοντάδες περιπτώσεις.

Οι παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν κακό ύπνο είναι πολλές και ποικίλες, και ιδιαίτερα το σύνδρομο απνοιών είναι συχνό και επικίνδυνο, τόσο για την υπνηλία που προκαλεί άμεσα όσο και για τις καρδιαγγειακές που επιφέρει μακροπρόθεσμα.

Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι πολλά , πρέπει όμως να γίνουν περισσότερα κυρίως από τους αρμόδιους φορείς. Ο συντονισμός με τη θεσμοθέτηση της λειτουργίας των Μονάδων Ύπνου από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είναι άμεση ανάγκη για την εξασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας στην προσφορά των υπηρεσιών υγείας για τον καθένα που έχει την ανάγκη των ειδικών αυτών εξετάσεων".


Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γερμανία: Σύσταση για εξαίρεση από την τιμωρία που αφορά πρόωρη διακοπή εγκυμοσύνης
Σωματείο εργαζομένων ΕΟΔΥ: Να μη γίνουν απολύσεις εργαζομένων με "μπλοκάκι"
Με μετακίνηση ορθοπαιδικού επιχειρείται να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου Σπάρτης