Οι καπνιστές δεν έχουν μόνο περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο παχύ έντερο σε σχέση με τους μη καπνιστές, αλλά μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από τη νόσο, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Cancer’, δείχνουν ότι οι καπνιστές είχαν 30% περισσότερε πιθανότητες θνησιμότητας από καρκίνο του παχέος εντέρου κατά τη διάρκεια της έρευνας κα 50% περισσότερες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με όσους δεν κάπνιζαν.

Πρώην καπνιστές είχαν επίσης χειρότερες πιθανότητες επιβίωσης σε σχέση με μη καπνιστές, αλλά είχαν καλύτερη εικόνα σε σχέση με καπνιστές.

Η Amanda Phipps, από το Fred Hutchinson Cancer Research Center, στο Σιάτλ, δήλωσε ότι τα ευρήματα αποτελούν ακόμα έναν λόγο για να μην καπνίζει κάποιος ή να διακόψει το κάπνισμα.

Τα ευρήματα βασίζονται σε 2.264 ανθρώπους που διαγνώστηκαν με καρκίνο παχέος εντέρου μεταξύ 1998 και 2007. Ρωτήθηκαν σχετικά με τις συνήθειες καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ πριν τον καρκίνο και οι ερευνητές παρακολούθησαν τα ποσοστά θνησιμότητας μέχρι το 2010.

Από τους 920 μη καπνιστές, 22% πέθαναν από καρκίνο του παχέος εντέρου κατά τη διάρκεια της έρευνας έναντι 30% όσων ήταν καπνιστές στη διάγνωση και 25% που ήταν πρώην καπνιστές.

Όταν η Phipps έλαβε υπόψη άλλους παράγοντες, όπως την ηλικία, εκπαίδευση και αν έκαναν τακτικά εξέταση για καρκίνο στο παχύ έντερο, οι καπνιστές είχαν 30% υψηλότερες πιθανότητες σε σχέση με τους μη καπνιστές να πεθάνουν από τη νόσο.

Οι πρώην καπνιστές είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο στο παχύ έντερο.

Τα ευρήματα, σύμφωνα με την Phipps, ακόμα μια φορά υπογραμμίζουν τη σημασία διακοπής του καπνίσματος και ιδανικά της μη έναρξής του.

Δεν είναι σαφές αν η διακοπή του καπνίσματος μετά τη διάγνωση βοηθά στην επέκταση της επιβίωσης μετά τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η ερευνήτρια πρόσθεσε ότι καθώς το κάπνισμα συνδέεται με διάφορα προβλήματα υγείας, περιλαμβανομένων της καρδιάς και των πνευμόνων, πάντα υπάρχει λόγος διακοπής.

Έρευνες έχουν υποδείξει ότι μαζί, καπνιστές και πρώην καπνιστές, έχουν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου σε σχέση με μακροχρόνια μη καπνιστές.

Πηγές:
′Cancer’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία
Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκαν 19 κλοπές και διαρρήξεις σε φαρμακεία