Αν και το στρες μπορεί να επιδεινώσει τη σκλήρυνση κατά πλάκας, δεν αυξάνει τον κίνδυνο της αρχικής εμφάνισης της νόσου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές παρακολούθησαν 2 ομάδες περισσότερων από 100.000 νοσηλευτριών η καθεμία, ηλικίας 24 έως 55 ετών, σε δυο περιόδους. Οι γυναίκες ανέφεραν το επίπεδο στρες στο σπίτι και την εργασία, καθώς και ενδεχόμενο στρες στα παιδικά χρόνια προερχόμενο από σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση.

Έχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες, όπως ηλικία, εθνικότητα και κάπνισμα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το στρες δεν αύξανε τον κίνδυνο μιας γυναίκας να εμφανίσει σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Neurology’, ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος σκλήρυνσης κατά πλάκας ήταν ιδιαίτερα υψηλός σε νέες γυναίκες. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα μπορούν ενδεχομένως να βοηθήσουν στην περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις αιτίες εμφάνισης της νόσου.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Trond Riise, από το Πανεπιστήμιο Bergen στη Νορβηγία, δήλωσε ότι η νέα έρευνα αποκλείει το στρες σαν κύριο παράγοντα κινδύνου για σκλήρυνση κατά πλάκας. Μελλοντική μελέτη μπορεί να εστιάσει σε καλύτερες μετρήσεις του στρες.

Πηγές:
‘Neurology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο σοβαρά παίρνουμε τα μουχλιασμένα τρόφιμα [μελέτη]
Η συμβολή της Novo Nordisk Hellas στην προαγωγή της καινοτόμου έρευνας
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τρίτη