Νέα γαλλική έρευνα υποδεικνύει ότι το ελαιόλαδο ενδεχομένως μπορεί να προστατεύσει από το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Neurology’ υποδεικνύει ότι το ελαιόλαδο έχει προστατευτικό ρόλο έναντι του εγκεφαλικού επεισοδίου τουλάχιστον σε μεγαλύτερους ανθρώπους. Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 7.000 ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών, που ζούσαν σε 3 γαλλικές πόλεις και ανακάλυψαν ότι όσοι κατανάλωναν άφθονο ελαιόλαδο είχαν 41% χαμηλότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με όσους δεν το κατανάλωναν ποτέ.

Δεν πρόκειται για την πρώτη έρευνα που υποδεικνύει οφέλη για την υγεία από τη χρήση ελαιόλαδου. Άλλοι έχουν συνδέσει το προϊόν με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, υπέρτασης και παχυσαρκίας. Επίσης στο ελαιόλαδο έχει αποδοθεί η ιδιότητα παράτασης της ζωής όσων έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή και της μείωσης του κινδύνου επανεμφάνισης.

Η ερευνήτρια Dr. Cecilia Samieri, από το National Institute of Health and Medical Research, στο Μπορντώ, δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη έρευνα που υποδεικνύει ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση ελαιόλαδου μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, ανεξάρτητα από άλλες ωφέλιμες τροφές που περιλαμβάνονται στη Μεσογειακή διατροφή.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι ακριβώς σίγουρη γιατί ενδεχομένως μπορεί το ελαιόλαδο να έχει τέτοια επίδραση.

Η Samieri δήλωσε ότι δεν προκύπτει από την έρευνα ποιες- συγκεκριμένα- ουσίες εμποδίζουν το εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά ενδεχομένως πρόκειται για αποτέλεσμα υποκατάστασης, δηλαδή ενδεχομένως το ελαιόλαδο μπορεί να υποκαθιστά κορεσμένα και τρανς λιπαρά στη διατροφή, τα οποία έχουν συνδεθεί με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Άλλοι ερευνητές θεωρούν την παραπάνω υπόθεση μια μόνο πιθανή εξήγηση και σημειώνουν πως πρόκειται για έρευνα παρατήρησης. Ο Dr. Nikolaos Scarmeas, του Columbia University Medical Center, στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι άνθρωποι που χρησιμοποιούν άφθονο ελαιόλαδο μπορεί ενδεχομένως να είναι πολύ διαφορετικοί από ανθρώπους που δεν το χρησιμοποιούν.

Για παράδειγμα, είπε, οι χρήστες ελαιόλαδου μπορεί ενδεχομένως να κερδίζουν περισσότερα χρήματα, να τρώνε πιο υγιεινά γενικά ή να ασκούνται περισσότερο σε σχέση με ανθρώπους που δεν το χρησιμοποιούν.

Παρόλα αυτά, παρά την έλλειψη αποδείξεων, ο Scarmeas δήλωσε ότι είναι καλύτερα να βασιζόμαστε σε αυτό για τη γενική μας υγεία.

Πηγές: ‘Neurology’.