Άνθρωποι που νοσούν από έρπητα ζωστήρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σκλήρυνση κατά πλάκας, σύμφωνα με έρευνα από την Ταιβάν.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με έρπητα ζωστήρα είχαν τετραπλάσιο κίνδυνο να διαγνωστούν με σκλήρυνση κατά πλάκας εντός του επόμενου έτους σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν εμφάνισαν ποτέ έρπητα.

Στην έρευνα, περίπου 100.000 άνθρωποι με έρπητα ήταν μικρότεροι από 45 ετών. Οι ερευνητές εντόπισαν 300.000 ανθρώπους με έρπητα και τους συνέκριναν με 950.000 άλλους με παρόμοια χαρακτηριστικά που δεν έπασχαν από έρπητα.

Σε διάστημα ενός έτους, λιγότεροι από 1 στους 10.000 της ομάδας με έρπητα ζωστήρα εμφάνισαν σκλήρυνση κατά πλάκας-τρεις φορές περισσότερο σε σχέση με την ομάδα που δεν έπασχε από έρπητα ζωστήρα.

Ο Kang δήλωσε ότι η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι ο έρπης ζωστήρας μπορεί να προκαλέσει σκλήρυνση κατά πλάκας, αν και υπάρχουν αρκετοί δυνητικοί μηχανισμοί που θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί συνδέονται οι 2 νόσοι. Για παράδειγμα, ο έρπης σχετίζεται με διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος που με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει σκλήρυνση κατά πλάκας.

Επιπλέον, επαναδραστηριοποίηση του ιού του έρπητα μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει σειρά αντιδράσεων από το ανοσοποιητικό σύστημα, που μπορεί να σχετίζονται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Στο περιοδικό ‘Journal of Infectious Diseases’, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που περιλήφθησαν στην έρευνα είναι Κινέζοι Han, στους οποίους η σκλήρυνση κατά πλάκας εμφανίζεται σχετικά σπάνια, επομένως τα ευρήματα μπορεί να μην εφαρμόζουν σε δυτικούς πληθυσμούς.

Οι ερευνητές δεν είχαν πληροφορίες σχετικά με το αν οι εθελοντές ήταν καπνιστές ή κατανάλωναν αλκοόλ, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα ευρήματα.

Πηγές:
‘Journal of Infectious Diseases’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα