Οι παχύσαρκοι άντρες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν από την ασθένεια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας του ‘Fred Hutchinson Cancer Research Center’.

Οι πιθανότητες είναι κατά 2,5 φορές περισσότερες σε σχέση με άντρες που όταν διαγνώστηκαν με την ασθένεια είχαν κανονικό βάρος. Η έρευνα του Dr. Alan Kristal και των συνεργατών του δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Cancer’.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής ο κίνδυνος είναι υψηλότερος στους παχύσαρκους ασθενείς ανεξάρτητα από τη θεραπεία και το στάδιο της ασθένειας. Ο κίνδυνος παραμένει κατά 2,6 φορές υψηλότερος στους παχύσαρκους που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο σε σύγκριση με τους ανθρώπους κανονικού βάρους με αυτού του τύπου τον καρκίνο, ανεξάρτητα από το αν έχουν υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή ή ακολουθούν ραδιοθεραπεία ή θεραπεία στέρησης ανδρογόνων και ανεξάρτητα με το πόσο προχωρημένη είναι η ασθένεια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης πως οι παχύσαρκοι άντρες με καρκίνο του προστάτη αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο κατά 3,6% για μετάσταση σε σχέση με τους ασθενείς που είχαν κανονικό σωματικό βάρος. Η σχέση πάχους με την εξέλιξη της ασθένειας ήταν πιο έντονη στους άντρες που είχαν διαγνωστεί με τοπικά εκτεταμένο καρκίνο σε σύγκριση με όσους εμφάνιζαν εντοπισμένο καρκίνο.

Ο συγγραφέας της έρευνας, παρακολούθησε για δέκα χρόνια 752 ασθενείς μέσης ηλικίας που είχαν διαγνωστεί πρόσφατα με καρκίνο του προστάτη. Στην αρχική συνέντευξη ζητήθηκαν από τους ασθενείς στοιχεία για το Δείκτη Μάζας Σώματος που είχαν ένα χρόνο πριν τη διάγνωση.

Ποσοστό 17% των ασθενών χαρακτηρίστηκαν παχύσαρκοι, με Δείκτη Μάζας Σώματος από 30 και πάνω. Από το δείγμα της έρευνας, 50 ασθενείς πέθαναν από τον καρκίνο και 64 από άλλες αιτίες.

Η έρευνα του Dr.Kristal είναι η πρώτη μακροχρόνια που έγινε σε πληθυσμό ατόμων με καρκίνο του προστάτη και είχαν ακολουθήσει ποικιλία θεραπειών.

Παλαιότερα μόνο μια έρευνα είχε πραγματοποιηθεί για τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας στον καρκίνο του προστάτη. Η έρευνα δεν εντόπισε σχέση μεταξύ των δυο αλλά είχε περιοριστεί σε δείγμα ασθενών ενός νοσοκομείου, ενώ όλοι οι ασθενείς είχαν υποστεί ριζική προστατεκτομή.

Όπως πιστεύει ο Dr.Kristal, οι μηχανισμοί πίσω από τη σχέση παχυσαρκίας και μετάστασης του καρκίνου του προστάτη ή θανάτου ενδέχεται να σχετίζονται με τις στεροειδείς ορμόνες και με φλεγμονή, ενώ θεωρεί πως η παχυσαρκία αποτελεί μια μαζική φλεγμονώδη κατάσταση.

Πηγές:
‘Cancer’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης
Η ρύθμιση του σακχάρου μετά το εγκεφαλικό θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη [μελέτη]
3.120 επισκέπτες και 128 εταιρείες χορηγοί στο Hellas PHARM 2024