Το Σύνδρομο Άπνοιας Ύπνου εμφανίζεται συχνά σε άτομα με βηματοδότη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Circulation’, της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας. Περίπου δυο στους τρεις ασθενείς με προβλήματα καρδιάς στους οποίους έχει εμφυτευτεί βηματοδότης παρουσιάζουν άπνοια ύπνου που δεν έχει διαγνωστεί.

Το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με τη μελέτη είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Ο ερευνητής Patrick Levy, του Πανεπιστημίου της Γκρενόμπλ στη Γαλλία, δήλωσε ότι καθώς το ποσοστό περιστατικών άπνοιας ύπνου που δεν έχει διαγνωστεί είναι μεγάλο, θα συνιστούσε στους ασθενείς στους οποίους πρόκειται να εμφυτευτεί βηματοδότης να εξεταστούν πρώτα για ενδεχόμενη ύπαρξη του συνδρόμου αυτού.

Ο ίδιος θεωρεί πως θα πρέπει να ελεγχθούν και όσοι ήδη έχουν βηματοδότη καθώς η άπνοια ύπνου ενδέχεται να συμβάλλει στην επιδείνωση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Το Σύνδρομο Άπνοιας Ύπνου είναι μια διαταραχή του αναπνευστικού όπου κατά τη διάρκεια του ύπνου, σε συχνά, σύντομα διαστήματα, τα άτομα παύουν να αναπνέουν.

Σε έρευνα του Patrick Levy και της ομάδας του, που έγινε σε 98 ασθενείς με βηματοδότη κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, ποσοστό 59% παρουσίασε άπνοια ύπνου ενώ ποσοστό 21% εμφάνισε πιο έντονα συμπτώματα του Συνδρόμου. Περισσότερο από το 70% των αναπνευστικών διαταραχών αφορούσε ρηχή αναπνοή ή αργό ρυθμό στην αναπνευστική λειτουργία.

Ποσοστό μεγαλύτερο του 75% εμφάνισε Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου.

Πηγές:
‘Circulation’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management