Ερευνητές στα βλαστοκύτταρα, στο Χόνγκ Κόνγκ και τις ΗΠΑ, προσπαθούν να αναπτύξουν 'ανταλλακτικά' για την ανθρώπινη καρδιά που μπορεί να είναι έτοιμα για δοκιμή σε ανθρώπους σε 5 χρόνια, ανακοίνωσαν.

Επιστήμονες ανέπτυξαν ήδη βασικό καρδιακό μυ από βλαστικά κύτταρα αλλά η ομάδα από το Χονγκ Κονγκ επιθυμεί να το τελειοποιήσει έτσι ώστε να μπορεί να αντικαταστήσει μέρος που έχει υποστεί βλάβη από καρδιακή προσβολή και να αναδημιουργήσει το φυσικό καρδιακό βηματοδότη, από όπου ξεκινά ο καρδιακός παλμός.

Ο επικεφαλής της ομάδας, Ronald Li, του Πανεπιστήμιου του Χόνγκ Κονγκ, δήλωσε ότι όταν κάποιος εμφανίζει καρδιακή προσβολή υπάρχει μικρό χρονικό περιθώριο για ίαση όταν η βλάβη είναι ακόμα μικρή. Πρόσθεσε ότι τώρα έχει τη λωρίδα μυός αλλά επιθυμεί να μιμηθεί αυτή καλύτερα τη λειτουργία της καρδιάς και αυτό χρειάζεται παρέμβαση.

Ένα όργανο ή μέρος ιστού που έχει αναπτυχθεί από τα βλαστικά κύτταρα ενός ανθρώπου, γενικά, μπορεί να τοποθετηθεί χειρουργικά μόνο στον ίδιο άνθρωπο. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη καρδιακών κυττάρων.

Η ομάδα θα χρησιμοποιήσει εγκεκριμένες σειρές εμβρυικών κυττάρων για να αναπτύξει αυτές τις λωρίδες καρδιακού μυός, καθώς και φυσικό βηματοδότη. Σχεδιάζει πρώτα να μεταμοσχεύσει τις λωρίδες μυών και τους βηματοδότες σε χοίρους και αν υπάρξει επιτυχία να συνεχίσει με κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους όπου θα μεταμοσχεύσει μέρη της καρδιάς που έχουν αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας τα βλαστικά κύτταρα του ασθενούς, σε 5 χρόνια.

Ο Li δήλωσε ότι το ερώτημα είναι αν μπορεί να εισαχθεί στην καρδιά για να ενσωματωθεί με το όργναο και αν θα έχει διάρκεια σε περίπτωση που συμβεί. Δήλωσε πως σε 5 χρόνια ελπίζει να έχουν σχεδιαστεί διαφορετικά πρωτότυπα που θα μπορούν να δοκιμαστούν.

Τα βλαστικά κύτταρα είναι η πηγή κυττάρων και ιστών του οργανισμού. Μπορούν να δημιουργούν όλα τα είδη κυττάρων του οργάνου από το οποίο προκύπτουν. Λόγω της ιδιότητάς τους να παράγουν διαφορετικά είδη κυττάρων, να πολλαπλασιάζονται και να ανανεώνονται, οι επιστήμονες ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν βλαστικά κύτταρα για την αντιμετώπιση νόσων όπως καρκίνο, διαβήτη και τραυματισμούς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα