Φάρμακο με οικονομική τιμή φαίνεται πως βοηθά αποτελεσματικά στη διακοπή του καπνίσματος.

Κλινική δοκιμή του Tabex, που πωλείται στην ανατολική Ευρώπη για περισσότερο από 40 χρόνια, δείχνει ότι το φάρμακο, που έχει φυτική βάση, μπορεί να τριπλασιάσει τις πιθανότητες επιτυχίας διακοπής του καπνίσματος σε σχέση με εικονικό χάπι.

Τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε 740 ανθρώπους δημοσιεύονται σήμερα στο περιοδικό ‘New England Journal of medicine’.

Το χάπι, μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει τους καπνιστές που έχουν περιορισμένους πόρους, να διακόψουν το κάπνισμα, δήλωσαν οι επιστήμονες.

Περισσότερα από τα 6 εκατ. άνθρωποι που πεθαίνουν κάθε χρόνο από το κάπνισμα προέρχονται από χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η εταιρεία Extab στοχεύει να πραγματοποιήσει τουλάχιστον μια ακόμη κλινική δοκιμή και εκτιμά ότι θα κατορθώσει να ζητήσει έγκριση από ρυθμιστικές αρχές στο τέλος του 2013.

Ποσοστό 8,4% των ασθενών που έλαβαν το Tabex για 25 μέρες με μικρής έκτασης συμβουλευτική, απείχε από το κάπνισμα για ένα έτος σε σύγκριση με ποσοστό 2,4% που έλαβε εικονικό χάπι. Οι καπνιστές που έλαβαν το σκεύασμα ανέφεραν περισσότερα συμπτώματα στο γαστρεντερικό.

Τα πλεονεκτήματα του Tabex είναι συγκρίσιμα με αυτά άλλων αγωγών κατά του καπνίσματος, αλλά σε μικρότερο κόστος (μέχρι 6 δολάρια), ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, Robert West, από το University College στο Λονδίνο. Πρόσθεσε, ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη και ότι τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι το Tabex μπορεί να αποτελέσει πρακτική εναλλακτική λύση ακόμα και για τους πιο φτωχούς καπνιστές.

Αγωγή 25 ημερών με το Tabex, που πρώτη φορά κυκλοφόρησε στη Βουλγαρία το 1964, κοστίζει περίπου 15 δολάρια στην Πολωνία και 6 στη Ρωσία, όπου πωλείται ως μη συνταγογραφούμενο.

Η εταιρεία Extab, βρίσκεται σε συνομιλίες με φαρμακοβιομηχανίες που ενδιαφέρονται για την πώληση του προϊόντος. Σχεδιάζει να ζητήσει άδεια κυκλοφορίας στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις αναπτυσσόμενες χώρες με τιμή που δεν θα ξεπερνά την τοπική τιμή ενός πακέτου τσιγάρων.

Το Tabex περιέχει κυτισίνη, ουσία που ανευρίσκεται στους πόρους ενός δέντρου που ονομάζεται laburnum και παράγει κίτρινους ανθούς που μιμούνται την επίδραση της νικοτίνης,

Η διαφορά στα ποσοστά αποχής από το κάπνισμα μεταξύ των 2 ομάδων που έλαβαν Tabex ήταν χαμηλότερη σε σχέση με του άλλου φαρμάκου διακοπής, του Champix, και παρόμοια με αυτή που παρατηρήθηκε για τη θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης.

Πηγές:
‘New England Journal of medicine’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας