Oι έγκυες γυναίκες που υποφέρουν από περιοδοντίτιδα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, σύμφωνα με τα στοιχεία νέας έρευνας.

Η έρευνα των Dr. Jean-Noel Vergens και Michel Sixou, του πανεπιστημίου της Τουλούζης ανέλυσε στοιχεία 17 προηγούμενων μελετών που αφορούσαν 7.151 γυναίκες. Οι 1056 από αυτές γέννησαν πρόωρα ή τα παιδιά τους γεννήθηκαν με μικρό βάρος.

Όπως αναφέρεται, οι πιθανότητες για πρόωρο τοκετό ήταν τριπλάσιες στις γυναίκες που υπέφεραν από περιοδοντίτιδα. Το ποσοστό πρόωρου τοκετού ήταν 2,27% ενώ της γέννησης ελλιποβαρών παιδιών ήταν παραπάνω από τετραπλάσιο.

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία σύνδεσης της περιοδοντίτιδας με τον πρόωρο τοκετό. Πάντως οι ερευνητές προειδοποιούν ότι από την έρευνα δεν προκύπτουν αποδεικτικά στοιχεία ότι η περιοδοντίτιδα προκαλεί πρόωρο τοκετό.

Οι έρευνες που έγιναν στο παρελθόν για το αν η αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας στις εγκύους εμποδίζει τον πρόωρο τοκετό έδωσαν αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Αν και οι ερευνητές πιστεύουν ότι η οδοντιατρική θεραπεία δε μπορεί να συστηθεί σαν προληπτική αντιμετώπιση, η καλή στοματική υγιεινή οδηγεί σε δόντια και ούλα γεμάτα υγεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]