Σε αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του παγκρέατος βρίσκονται τα άτομα με Διαβήτη τύπου ΙΙ, όπως είναι ευρέως γνωστό. Ωστόσο, φαίνεται τώρα ότι ο κίνδυνος απειλεί και τα άτομα με Διαβήτη τύπου Ι, σύμφωνα με ερευνητές.

Ο κίνδυνος, ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν παραμένει πολύ μικρός.

Ο Διαβήτης τύπου ΙΙ σχετίζεται με την παχυσαρκία και εμφανίζεται ως επακόλουθο της χαμηλότερης ανταπόκρισης του σώματος στη δράση της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα την εμφάνιση υψηλών τιμών σακχάρου στο αίμα.

O Διαβήτης τύπου Ι εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία, λόγω βλάβης των κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη.

Για να αξιολογήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας ατόμων με Διαβήτη τύπου Ι ή νεανικού διαβήτη, ο Dr. Richard Stevens και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επανεξέτασαν ευρήματα από εννέα έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε πληθυσμό.

H πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου στο πάγκρεας ήταν διπλάσια σε άτομα με Διαβήτη τύπου Ι ή νεανικού Διαβήτη, σε σχέση με άτομα χωρίς Διαβήτη. Ο αυξημένος αυτός κίνδυνος είναι παρόμοιας βαρύτητας με αυτόν του Διαβήτη τύπου ΙΙ.

Όπως σημειώνει ο Dr. Stevens, υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με τη σχέση Διαβήτη και καρκίνου του παγκρέατος αλλά τα αποτελέσματα της έρευνάς του συμβάλλουν στον περιορισμό τους.

Ο ερευνητής τονίζει ότι τα άτομα με Διαβήτη τύπου Ι δεν θα πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά για την εμφάνιση καρκίνου στο πάγκρεας, διότι θεωρεί πως αυτού του είδους ο καρκίνος είναι πολύ σπάνιος και ο κίνδυνος παραμένει μικρός παρά τον διπλασιασμό των πιθανοτήτων.

Όπως καταλήγει ο Dr. Stevens, οι άνθρωποι με Διαβήτη θα πρέπει να παραμείνουν εστιασμένοι στις συνήθεις επιπλοκές του Διαβήτη στην καρδιά, την όραση και τα νεφρά καθώς και στα μέτρα που πρέπει να παίρνουν για να τις αποφύγουν.

Τέτοια μέτρα είναι η δίαιτα, η άσκηση και τα φάρμακα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει