Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών σε μέτριες ποσότητες, δηλαδή δύο έως τρία ποτήρια την ημέρα, αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης ανευρύσματος αορτής, στους άντρες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ο ερευνητής Daniel Wong, του Harvard School of Public Health στη Βοστόνη, και οι συνεργάτες του εξέτασαν 39.000 περιπτώσεις αντρών από τις οποίες 379 με ανεύρυσμα αορτής, από το 1986 έως το 2002.

Έχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα και η υψηλή πίεση, η κατανάλωση αλκοόλ φάνηκε ότι αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για ανεύρυσμα αορτής. Σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν, όσοι κατανάλωναν δυο ποτήρια την ημέρα είχαν αυξημένες κατά 21% πιθανότητες να διαγνωστούν με ανεύρυσμα.

Τα αποτελέσματα της εργασίας δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘American Journal of Epidemiology’.Σε σύγκριση με το κρασί και τη μπύρα, το λικέρ φάνηκε να έχει τη μεγαλύτερη σχέση με την εμφάνιση ανευρύσματος.

Η χαμηλή κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών δεν φάνηκε να έχει ούτε θετική ούτε αρνητική επίδραση στην περίπτωση του ανευρύσματος. Ο ερευνητής δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα πρέπει να ερμηνευτούν στο πλαίσιο του οφέλους της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ στα καρδιαγγειακά προβλήματα και για αυτό χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Παρόλα αυτά αντιτίθεται στην κατανάλωση υψηλών επιπέδων αλκοόλ σε άντρες και γυναίκες που έχουν ή βρίσκονται σε κίνδυνο να παρουσιάσουν ανεύρυσμα αορτής.

Πηγές:
‘American Journal of Epidemiology’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα