Πολύ χρήσιμη σε ασθενείς με ΧΑΠ με εμφανή αύξηση των μεσοδιαστημάτων των παροξυσμών (προληπτική αντιική δράση) έχει, όπως δείχνουν αποτελέσματα ερευνών, η αμβροξόλη, τόνισε μεταξύ άλλων ο Επ. Καθηγητής Παιδοπνευμονολογίας & Συντονιστής Δ/ντής Παιδιατρικού Τμήματος Γ.Ν.Α ‘Η ΕΛΠΙΣ’, κος Χάρης Β.

Κατσαρδής σε σχετική διάλεξή του κατά τη διάρκεια Συνεδρίου του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων στην Πορταριά, παρουσία 150 και πλέον παιδιάτρων.

Τα βλεννολυτικά, επεσήμανε ο καθηγητής, αποτελούν σημαντικό και αποτελεσματικό βοηθητικό θεραπευτικό μέσο, λόγω των βλεννολυτικών, βλεννοκινητικών και των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους.

Η αμβροξόλη μάλιστα, που είναι το πιο δοκιμασμένο και αξιόπιστο βλεννολυτικό, λόγω πολυετούς ύπαρξης του στην αγορά, όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες, αυξάνει τη διεισδυτικότητα των αντιβιοτικών στους ιστούς και δρα σαν αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτικός παράγοντας με ευεργετικό αποτέλεσμα στα συμπτώματα του βήχα και του κρυολογήματος.

Επιπρόσθετα, τροποποιεί τη σύσταση βλέννης, και ενισχύει την Βλεννοκροσωτή κάθαρση (ΒΚΚ) και την παραγωγή surfactant, με αποτέλεσμα την αποκατάσταση και την επιτάχυνση της κάθαρσης των αεραγωγών και αποτροπή τυχόν επιπλοκών.


Ταυτόχρονα, έχει τοπική δράση σαν αναισθητικό, μειώνει τη βρογχική υπεραντιδραστικότητα μετά από αγωγή 14 ημερών, έχει αναλγητική δράση στον πονόλαιμο με δραστική μείωση ερυθρότητας και υπεραιμίας του βλεννογόνου, ενεργοποιεί την παραγωγή του surfactant,  και λειτουργεί σαν τοπικό αναισθητικό στο φάρυγγα.

Τα βλεννολυτικά συστήνονται στο απλό κρυολόγημα, στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια στη διάρκεια παροξυσμών , στη σταθερή ΧΑΠ και ιδίως σε ασθενείς που δεν λαμβάνουν εισπνεόμενα στεροειδή, στις βρογχεκτασίες με χρόνιο παραγωγικό βήχα, ενώ πρόσφατα η χρήση τους επεκτάθηκε και σε άλλες ασθένειες όπως στην κυστική ίνωση.

Ειδικότερα, στην ΧΑΠ, η χρήση των βλεννολυτικών και κυρίως της αμβροξόλης έχει σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση των συμπτωμάτων (μείωση βήχα, ευκολότερη αποβολή πτυέλων), καλύτερη ποιότητα ζωής και την μείωση του ρυθμού έκπτωσης της αναπνευστικής λειτουργίας.

Συμπερασματικά, τα βλεννολυτικά και ειδικότερα η αμβροξόλη είναι φάρμακα με μακρά παράδοση, καταπληκτικό προφίλ ασφάλειας μακροχρόνιας χρήσς, θεραπευτικές δυνατότητες, που δεν έχουν αξιοποιηθεί κατάλληλα στην ΧΑΠ, αποδεδειγμένη παρέμβαση στη συχνότητα και βαρύτητα των παροξύνσεων και τέλος τεκμηριωμένη διευκόλυνση της απόχρεμψης και του βήχα, των δύο συνηθέστερων συμπτωμάτων στην ΧΑΠ.


Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο