Νέα έρευνα εξέτασε αν το πράσινο τσάι περιορίζει την αδυναμία και ανημποριά στους ηλικιωμένους.

Το πράσινο τσάι έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο για νόσους που προκαλούν λειτουργική ανικανότητα, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, νοητική εξασθένηση και οστεοπόρωση. Η νέα έρευνα εξέτασε την άμεση σύνδεση μεταξύ του πράσινου τσαγιού και της ανημποριάς στους ηλικιωμένους.

Η λειτουργική ανικανότητα αποτελεί περιορισμό ή ανικανότητα εκτέλεσης δραστηριότητας συνδεόμενης με την καθημερινή και μακροχρόνια φροντίδα, όπως το ντύσιμο ή το μπάνιο.

Eρευνητές του πανεπιστημίου Tohoku, στο Miyagi, της Ιαπωνίας, εξέτασαν σχεδόν 14.000 Ιάπωνες ηλικίας 65 ετών και άνω.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο σχετικά με την καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής. Οι ερευνητές στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ανάλογα στοιχεία για τη λειτουργική ανικανότητα και παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες 3 χρόνια.

Όσοι κατανάλωσαν το περισσότερο πράσινο τσάι φάνηκε λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν λειτουργική ανικανότητα. Σε όσους κατανάλωναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι την ημέρα το ποσοστό έφθασε στο 13% έναντι 7% σε όσους κατανάλωναν τουλάχιστον 5 φλιτζάνια την ημέρα.

Το πράσινο τσάι είναι ελάχιστα κατεργασμένο και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που μπορεί να προστατεύσουν από την κυτταρική βλάβη, ιδιαίτερα η κατεχίνη EGCG.

Η πιο συχνή κατανάλωση πράσινου τσαγιού συνδέθηκε επίσης με καλύτερη νοητική δραστηριότητα, μεγαλύτερη κοινωνική στήριξη και συμμετοχή σε δραστηριότητες της κοινότητας, καθώς και καλύτερη διατροφή.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ανακάλυψαν σχέση αλλά όχι αιτιατή. Το πράσινο τσάι έχει φανεί ότι δρα προληπτικά σε νόσους που προκαλούν αναπηρία και αδυναμία. Επιβεβαίωσαν ότι οι πολυφαινόλες στο πράσινο τσάι βελτίωσαν τη δύναμη των ποδιών και μείωσαν τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Η έρευνα αναφέρει ότι τα ευρήματα παρέχουν βιολογική εξήγηση για την επίδραση του πράσινου τσαγιού στην πρόληψη ή αναβολή της έναρξης λειτουργικής ανικανότητας στους ηλικιωμένους,

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Journal of clinical nutrition’.

Πηγές:
‘American Journal of clinical nutrition’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο