Νέοι ενήλικες που διέκοψαν το κάπνισμα εμφάνισαν βελτίωση στο βήχα και σε άλλα αναπνευστικά συμπτώματα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα περιέλαβε 327 φοιτητές, ηλικίας 18 έως 24 ετών, που έλαβαν μέρος σε προγράμματα που προορίζονταν να τους κινητοποιήσουν στη διακοπή του καπνίσματος. Περισσότεροι από τους μισούς κάπνιζαν 5 έως 10 τσιγάρα την ημέρα για 1 έως 5 χρόνια.

Οι συμμετέχοντες που διέκοψαν το κάπνισμα για 2 εβδομάδες ή περισσότερο ανέφεραν σημαντικά λιγότερα προβλήματα στο αναπνευστικό, ιδιαίτερα βήχα, σε σχέση με όσους απέτυχαν να διακόψουν τη συνήθεια, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Χιούστον.

Ο Dr. Harold Farber, του Baylor College of Medicine στο Χιούστον, δήλωσε ότι είναι σημαντικό ότι το όφελος της διακοπής του καπνίσματος αρχίζει σε μέρες έως εβδομάδες-όχι χρόνια ή δεκαετίες. Τώρα οι ειδικοί πρωτοβάθμιας φροντίδας μπορούν να συμβουλεύσουν τους νέους σε ηλικία καπνιστές ότι μπορεί να αισθανθούν καλύτερα στο αναπνευστικό, σύντομα μετά τη διακοπή. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να παρακινήσουν τους νέους ενήλικες να διακόψουν το κάπνισμα πριν σημειωθεί μεγάλη βλάβη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό ‘Pediatric Allergy, Immunology, and Pulmonology’.

Πηγές:
‘Pediatric Allergy, Immunology, and Pulmonology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο