Γυναίκες που εμφανίζουν ημικρανίες ή παρουσίαζαν στο παρελθόν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Η έρευνα, επιστημόνων από το Brigham and Women's Hospital στη Βοστόνη, υπέδειξε ότι γυναίκες με ιστορικό ημικρανιών είχαν περίπου 40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς παρόμοιο ιστορικό.

Ο ερευνητής Dr. Tobias Kurth, πιστεύει ότι το πιο σημαντικό εύρημα είναι ότι ασθενείς με ημικρανίες και οι γιατροί τους θα πρέπει να θυμούνται τη δυνητική σχέση. Σημειώνει ότι γιατροί που αντιμετωπίζουν ασθενείς με ημικρανίες θα πρέπει να σκέφτονται να ρωτούν συγκεκριμένες ερωτήσεις για την κατάθλιψη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων από 36.000 γυναικών στην έρευνα U.S. Women's Health Study που δεν είχαν κατάθλιψη και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το ιστορικό ημικρανίας. Οι γυναίκες, 45 ετών και μεγαλύτερες, κατηγοριοποιήθηκαν είτε να έχουν ημικρανία με αύρα ή χωρίς, προηγούμενο ιστορικό ημικρανίας ή καθόλου ιστορικό ημικρανίας. Οι γυναίκες επίσης έδωσαν πληροφορίες σχετικά με ενδεχόμενη διάγνωση κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Ο Kurth ανακάλυψε ότι περισσότερες από 6.400 γυναίκες είχαν –ή στο παρελθόν-ημικρανίες και ότι κατά την παρακολούθηση των 14 ετών σχεδόν 4.000 εμφάνισαν κατάθλιψη.

Γυναίκες με ιστορικό ημικρανιών είχαν 36% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με γυναίκες που δεν είχαν ιστορικό πονοκεφάλων και δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ ημικρανιών με αύρα ή χωρίς. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι γυναίκες με ιστορικό μόνο ημικρανιών είχαν 1,41 περισσότερες φορές κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Αν και τα ευρήματα υποδεικνύουν σχέση μεταξύ ημικρανιών και κατάθλιψης, δεν δείχνουν αιτιατή σχέση.

Ο Kurth δήλωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί γιατί οι ημικρανίες μπορεί ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης. Πρόσθεσε ότι μελλοντικές έρευνες θα μπορούσαν να εστιάσουν στο αν υπάρχει συγκεκριμένος κοινός μηχανισμός που να συνδέει τις 2 νόσους.

Η έρευνα πρόκειται να παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, τον Απρίλιο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο