Πολλές γυναίκες που υποβάλλονται καθυστερημένα σε άμβλωση δεν είχαν πάρει είδηση ότι ήταν έγκυες, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα. Ειδικοί του Πανεπιστημίου του Κέντ και του Σαουθάμπτον ρώτησαν 883 γυναίκες σχετικά με το λόγο που υποβλήθηκαν σε άμβλωση το δεύτερο τρίμηνο, μεταξύ της δέκατης τρίτης και της εικοστής τέταρτης εβδομάδας κύησης.

Όπως πιστεύουν οι ειδικοί, οι γυναίκες χρειάζονται καλύτερη ενημέρωση ώστε να καταλαβαίνουν έγκαιρα πότε διανύουν εγκυμοσύνη. Περίπου 11% των αμβλώσεων γίνονται μετά τη δωδέκατη εβδομάδα της εγκυμοσύνης, ενώ ποσοστό 1% , μετά την εικοστή εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Οι περισσότερες αμβλώσεις επιτρέπονται μέχρι την εικοστή τέταρτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης, αν και μπορεί να γίνουν και αργότερα σε περίπτωση που οι γιατροί κρίνουν ότι το έμβρυο έχει σοβαρό πρόβλημα ή πως κινδυνεύει η μητέρα.

Στη Βρετανία, ο αριθμός των αμβλώσεων φτάνει στις 190.000 κάθε χρόνο.

Στη συγκεκριμένη έρευνα, οι γυναίκες που ρωτήθηκαν για το λόγο που άργησαν να υποβληθούν σε άμβλωση, προέβησαν στην καθυστερημένη άμβλωση για δυο λόγους. Ποσοστό 40% περίπου δεν είχαν καταλάβει ότι είναι έγκυες γιατί δεν είχαν σταθερό κύκλο.

Ποσοστό 31% χρησιμοποιούσε αντισυλληπτικές μεθόδους και έτσι δεν συνειδητοποίησε την εγκυμοσύνη. Ποσοστό 41% καθυστέρησε να λάβει την απόφαση γιατί αμφιταλαντευόταν και 30% των γυναικών απλώς περίμεναν όταν υποπτεύθηκαν πιθανή εγκυμοσύνη.

Οι μισές περίπου γυναίκες του δείγματος διένυαν την έβδομη εβδομάδα της εγκυμοσύνης όταν το κατάλαβαν ενώ το 25% είχε περάσει την ενδέκατη εβδομάδα κύησης.

Ποσοστό 42% των γυναικών δήλωσαν ότι περίμεναν περισσότερο από δυο εβδομάδες πριν αποφασίσουν να ζητήσουν να υποβληθούν σε άμβλωση, ενώ 23% περίμεναν τρεις εβδομάδες, το μεγαλύτερο διάστημα που θεωρεί η Ένωση Βρετανών Γυναικολόγων ως κατάλληλο.

Πολλές γυναίκες δήλωσαν ότι η καθυστέρηση οφειλόταν στις ανησυχίες για την διαδικασία.

Η έρευνα αυτή ρίχνει φως στις αιτίες που ορισμένες γυναίκες αργούν να πάρουν την απόφαση διακοπής της κύησης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα