Η κατανάλωση ποτού κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι μόνο πριν από τον ύπνο, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με νέα έρευνα και ιδιαίτερα του Συνδρόμου Άπνοιας Ύπνου.

Το εύρημα αυτό αφορά τους άντρες, ενώ δεν ισχύει το ίδιο και στις γυναίκες. Όσο πιο πολλά ποτά πίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας οι άντρες τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσουν άπνοια.

Τα προβλήματα αναπνοής στη φάση του ύπνου σχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες να εμφανιστεί άνοδος της αρτηριακής πίεσης και ασθένειες των αγγείων. Επιστήμονες έχουν στοιχεία ότι με την κατανάλωση ποτού πριν από τον ύπνο αυξάνονται οι πιθανότητες για ρηχή αναπνοή ή ακόμα και για εμφάνιση Άπνοιας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Misconsin-Madison, Paul Peppard και οι συνεργάτες του θέλησαν να εξετάσουν αν η ελαφριά ή μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, επηρεάζει την αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Journal of Clinical Sleep Medicine’.

Οι ερευνητές εξέτασαν 775 άντρες και 645 γυναίκες σχετικά με τον ύπνο τους. Από το δείγμα, 281 άντρες (36%) και 332 γυναίκες (51%) δεν έπιναν .Η πλειοψηφία των υπόλοιπων, ποσοστό 42% των αντρών και 41% των γυναικών, δήλωσε ότι κατανάλωναν λιγότερο από ένα ποτό την ημέρα.

Την περίοδο που διήρκεσε η έρευνα, οι εθελοντές έπιναν δυο ή περισσότερα ποτά το απόγευμα.

Όλοι είχαν περιγράψει τις συνήθειες τους σχετικά με το ποτό πέντε χρόνια πριν ελεγχθεί η αναπνευστική τους λειτουργία. Αφού έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως κάπνισμα, φαρμακευτική αγωγή και σωματική διάπλαση, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι για κάθε παραπάνω ποτό που έπιναν οι άντρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο κίνδυνος να εμφανίσουν προβλήματα αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου αυξανόταν κατά 25%.

Στις γυναίκες δεν παρατηρήθηκε το φαινόμενο αυτό καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι λιγότερο ευάλωτες στο ποτό. Επίσης το γεγονός ίσως να οφείλεται στο ότι μόνο το 10% των γυναικών της έρευνας δήλωσε ότι έπινε περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα.

Όσοι άντρες έπιναν μέτριες ποσότητες οινοπνευματωδών, είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν περίπου πέντε επεισόδια διακοπτόμενης αναπνοής σε διάστημα μιας ώρας ύπνου, σε σχέση με όσους δεν έπιναν.

Οι ερευνητές συνιστούν σε όσους παρουσιάζουν προβλήματα αναπνοής στον ύπνο τους ή έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν, να περιορίσουν την κατανάλωση οινοπνευματωδών ανεξάρτητα από το πόσο κοντά είναι η ώρα που θα πάνε για ύπνο μετά το ποτό.

Πηγές:
‘Journal of Clinical Sleep Medicine’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Η φαρμακευτική δαπάνη θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ
Εντοπίστηκε νέος βιοδείκτης για τη νόσο Alzheimer σε ασυμπτωματικά στάδια της νόσου [μελέτη]
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Χρήσιμες, καθημερινές συμβουλές