Εμβόλιο που παρασκευάστηκε από τα κύτταρα κακοήθους όγκου του εγκεφάλου ασθενών οδήγησε σε σχεδόν 50% βελτίωση στο χρόνο επιβίωσης ασθενών με πολύμορφο γλοιοβλάστωμα, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Πολυκεντρική δοκιμή φάσης 2 σε περίπου 40 ασθενείς με υποτροπιάζον γλοιοβλάστωμα -επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου -έδειξε ότι το εμβόλιο αύξησε με ασφάλεια τη μέση επιβίωση σε σχεδόν 48 εβδομάδες σε σύγκριση με περίπου 33 εβδομάδες μεταξύ των ασθενών που δεν έλαβαν θεραπεία.

Το ποσοστό επιβίωσης εξαμήνου ήταν 93% για την ομάδα που εμβολιάστηκε σε σύγκριση με 68% για 86 άλλους ασθενείς με γλοιοβλάστωμα που αντιμετωπίστηκαν με άλλες θεραπείες.

Η έρευνα παρουσιάζεται την τρέχουσα εβδομάδα στο συνέδριο της American Association of Neurological Surgeons στο Μαϊάμι.

Το εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμή, γνωστό ως HSPPC-96, δημιουργήθηκε με κύτταρα όγκου ασθενών που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσουν όσο μεγαλύτερο μέρος του ήταν δυνατό. Στη συνέχεια το εμβόλιο εγχύθηκε στον οργανισμό τους για να προκαλέσει αντίδραση του ανοσοποιητικού έναντι του όγκου, δήλωσε ο ερευνητής Dr.

Andrew Parsa, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Οι παρενέργειες μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν ελάχιστες.

Ο Parsa, δήλωσε ότι περιέχεται στην έννοια της χρόνιας θεραπείας η μετατροπή σε χρόνια νόσο, όπως η υπέρταση. Είναι η μόνο θεραπεία σε κλινικό πλαίσιο που έχει λογικές πιθανότητες να το καταφέρει επειδή δεν μπορούμε να χορηγούμε στους ασθενείς χημειοθεραπεία για απεριόριστο χρόνο.

Πρόσθεσε ότι η επίδραση του εμβολίου αν επιβεβαιωθεί με τυχαιοποιημένη έρευνα στο άμεσο μέλλον θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς τους όρους του παιχνιδιού.

Ο Sheehan πρόσθεσε ότι η ελπίδα είναι ότι θα μετακινηθούμε από την επιβίωση των 15 μηνών σε σημαντική διαφορά. Στοχεύουν να φτάσει η διαφορά στα 5 χρόνια.

Επειδή η έρευνα παρουσιάζεται σε συνέδριο, τα στοιχεία και τα συμπεράσματα θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε ιατρικό περιοδικό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]