Ο χρόνος έναρξης της εφηβείας στις γυναίκες φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη του κινδύνου να εμφανίσουν παχυσαρκία τα παιδιά τους, σύμφωνα με νέα έρευνα. Όπως έδειξε η βρετανική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 6.000 άτομα, όταν η εφηβεία της μητέρας άρχιζε νωρίς, τα παιδιά είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες για γρήγορη ανάπτυξη και για εμφάνιση παχυσαρκίας ως ενήλικες.

Οι ερευνητές θεωρούν πως το εύρημα αυτό θα μπορέσει να συμβάλει στην πρόβλεψη της παχυσαρκίας. Είναι ήδη γνωστό ότι η ηλικία στην οποία αρχίζει η έμμηνος ρύση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε κληρονομικούς παράγοντες. Επιπλέον, οι γυναίκες που έχουν έναρξη της εφηβείας νωρίς εμφανίζουν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρες ως ενήλικες και είναι πιθανό να είναι υπέρβαρες και πριν την εφηβεία.

Οι γυναίκες που εμφάνισαν έμμηνο ρύση στα 11 χρόνια είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες για παχυσαρκία σε σχέση με αυτές που η έμμηνος ρύση άρχισε στην ηλικία των 15 ετών. Τα παιδιά των γυναικών που εμφάνισαν έμμηνο ρύση νωρίς ήταν ψηλότερα μέχρι την ηλικία των 9 ετών και ζύγιζαν περισσότερο.

Στα κορίτσια, επιπλέον, ήταν πιο πιθανό να εμφανιστεί η έμμηνος ρύση πριν την ηλικία των 11 ετών. Τα παιδιά των γυναικών που η εφηβεία τους άρχισε πριν από την ηλικία των 11 ετών εμφάνισαν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες για παχυσαρκία σε σχέση με αυτές που η εφηβεία τους άρχισε στην ηλικία των 15 ετών και άνω.

Οι ερευνητές εξέτασαν και την ανάπτυξη 900 παιδιών από τη γέννησή τους ως την ηλικία των 9 ετών.

Όπως φάνηκε, η ηλικία της έναρξης της εμμήνου ρύσεως στη μητέρα συσχετιζόταν με μεγαλύτερη ανάπτυξη όσον αφορά το ύψος και το βάρος των παιδιών, μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Στα παιδιά που παρατηρήθηκε πιο γρήγορη ανάπτυξη εμφανίστηκε νωρίτερα η εφηβεία αλλά σταμάτησε νωρίτερα και η ανάπτυξή τους γεγονός που υποδείκνυε ότι ενδεχομένως δεν είναι ιδιαίτερα ψηλά ως ενήλικες.

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr.Ken Ong, ενδοκρινολόγος παιδίατρος του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ, δήλωσε ότι τώρα είναι ξεκάθαρο πως ο τρόπος ανάπτυξης αρχίζει από τη γέννηση. Εκτός από τη σχέση του με το χρόνο έναρξης της εφηβείας, το σημαντικό είναι ότι ο τρόπος ανάπτυξης φαίνεται πως σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία, που εκτείνεται από την παιδική έως την ενήλικη ηλικία.

Θεωρεί πως μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες –ίσως σχετικά με την όρεξη-ή στον τρόπο διατροφής. Γνωρίζοντας ότι η γρήγορη αύξηση βάρους στα νεογνά, η έναρξη της εφηβείας νωρίς και η παχυσαρκία συνυπάρχουν στις οικογένειες, το γεγονός αυτό μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να εντοπίσουν σε ποια παιδιά θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους αρχίζοντας από τη στιγμή γέννησής τους.

Η Dr.Randell του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Νότιγχαμ δήλωσε πως ο χρόνος έναρξης της εμμήνου ρύσεως σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το σωματικό βάρος. Ωστόσο δήλωσε πως οι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι το ίδιο σημαντικοί με τους κληρονομικούς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας
Πώς το αβοκάντο επηρεάζει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες