Η άπνοια ύπνου αποτελεί πρόβλημα που πηγαίνει πέρα από την ενόχληση του συντρόφου από το δυνατό ροχαλητό. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη. Τώρα, νέα έρευνα ανακάλυψε ότι μπορεί να αυξήσει 5 φορές τον κίνδυνο θνησιμότητας ενός ανθρώπου από καρκίνο.

Ερευνητές σε συνεργασία με Ισπανούς επιστήμονες, εξέτασαν στοιχεία 22 ετών για τη θνησιμότητα σε 1.522 ανθρώπους. Η έρευνα θα δημοσιευτεί στο περιοδικό ‘American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.’

Κάθε 4 χρόνια οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε μελέτες νυχτερινού ύπνου. Οι ερευνητές εντόπισαν, έχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία, ότι άνθρωποι με σοβαρή άπνοια ύπνου είχαν 4,8 φορές περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητας από καρκίνο.

Η σχέση ήταν πιο ισχυρή σε ανθρώπους που δεν ήταν παχύσαρκοι.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, στην οποία ανακαλύφτηκε ότι το ανεπαρκές οξυγόνο που είναι ενδεικτικό της άπνοιας και της διαταραχής αναπνοής στον ύπνο θα μπορούσε να αυξήσει την ανάπτυξη όγκων σε ποντίκια.

Όπως στην έρευνα που αφορούσε ανθρώπους, η επίδραση ήταν πιο ισχυρή στα πιο αδύνατα ποντίκια σε σχέση με τα παχύσαρκα.

Ο ερευνητής Dr. F. Javier Nieto, του University of Wisconsin-Madison School of Medicine and Public Health, δήλωσε ότι υπάρχει σχέση και βρισκόμαστε μακριά από το να αποδείξουμε ότι η άπνοια προκαλεί καρκίνο ή συμβάλλει στην ανάπτυξή του.

Πρόσθεσε ότι έρευνες σε ζώα έδειξαν ότι η διαλείπουσα υποξία (ελλιπής παροχή οξυγόνου) που χαρακτηρίζει την άπνοια προάγει την αγγειογένεση και την ανάπτυξη όγκου και ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η διαταραχή αναπνοής στον ύπνο συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας στους ανθρώπους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Έχετε πρόβλημα με την ακοή σας; Ελέγξτε το σάκχαρό σας
Γιατί έχουμε λιγότερη όρεξη σε υψηλές θερμοκρασίες [έρευνα]