Νεαροί ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί ενδεχομένως να αισθάνονται καλύτερα μετά την άσκηση με γιόγκα για 6 εβδομάδες, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Ερευνητές ανακοίνωσαν τα ευρήματα στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Πόνου στις ΗΠΑ.

Η ερευνήτρια Kirsten Lung, δήλωσε ότι φαίνεται ότι είναι μια εφικτή πρακτική αγωγή για ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Οι ερευνητές του UCLA δήλωσαν ότι ορισμένα φάρμακα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορούν να αποτελέσουν επιπλέον κίνδυνο για νεότερους ασθενείς.

Έτσι οι ερευνητές ερευνούν για εναλλακτικές λύσεις και αποφάσισαν να δοκιμάσουν τη Iyengar yoga.

Επέλεξαν 26 γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η ηλικία τους κυμαινόταν μεταξύ 21 και 35 ετών. Κατά μέσον όρο είχαν υποφέρει από τη νόσο 10,5 χρόνια. Στη συνέχεια ενέταξαν 11 από αυτές σε τάξεις Iyengar yoga και τις υπόλοιπες 15 σε λίστα αναμονής για μαθήματα γιόγκα.

Ρώτησαν μετά από 6 εβδομάδες τις γυναίκες και των 2 ομάδων για την κατάστασή τους. Η ομάδα που ασκούνταν με γιόγκα δήλωσε περισσότερο ευτυχισμένη σε σχέση με την αρχή. Δήλωσαν ότι μπορούσαν να ανεχτούν καλύτερα τον πόνο. Ανέφεραν επίσης καλύτερη γενική υγεία και περισσότερη ενέργεια.

Οι γυναίκες που ανήκαν στη λίστα αναμονής δεν εμφάνισαν αυτές τις βελτιώσεις.

Ακόμα και οι γυναίκες που έκανα γιόγκα δεν ανέφεραν λιγότερο πόνο ή αναπηρία. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η έρευνα ήταν τόσο σύντομη, δήλωσε η Lung.Αλλά 6 εβδομάδες ωφέλησαν όσες έκανα γιόγκα.

Ειδικός δήλωσε ότι χρειάζονται περίπου 8 εβδομάδες για να φανούν σημαντικά αποτελέσματα από την άσκηση. Όλα τα είδη άσκησης μπορούν να βοηθήσουν με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, δήλωσε. Η γιόγκα είναι ακόμα μια μορφή άσκησης.

Ενδυναμώνοντας τους μυς η άσκηση εμποδίζει τους συνδέσμους από το να κινούνται σε μη άνετους τρόπους. Μπορεί και να ενεργοποιήσει μέρη του νευρικού συστήματος που μειώνουν τον πόνο.

Η έρευνα δεν είναι καταληκτική, αναφέρει η ειδικός, επειδή είναι πολύ μικρή. Επίσης υπάρχει πιθανότητα ότι άνθρωποι στην ομάδα της γιόγκα αισθάνθηκαν καλύτερα επειδή έκαναν κάτι για να βοηθηθούν και όχι ειδικά επειδή έκαναν γιόγκα.

Παρόλα αυτά είναι άξια λόγου η έρευνα δήλωσε η Sluka. Δείχνει ότι άνθρωποι με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν και άλλη επιλογή για να ασκούνται.

Τα ευρήματα θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά καθώς δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί σε ιατρικό περιοδικό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD