Ο πρόωρος τοκετός συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας αργότερα, σύμφωνα με ερευνητές.

Η διπολική διαταραχή, η κατάθλιψη και η ψύχωση ήταν περισσότερο πιθανές, αναφέρει η έρευνα του περιοδικού ‘The Archives of General Psychiatry’.

Ο γενικός κίνδυνος παρέμενε πολύ χαμηλός αλλά ήταν υψηλότερος σε πρόωρα νεογνά.

Ειδικοί σημειώνουν ωστόσο, ότι από τότε υπάρχει σημαντική πρόοδος στη φροντίδα των πρόωρων νεογνών.

Ερευνητές του Ινστιτούτου ψυχιατρικής στο King's College του Λονδίνου και το Karolinska Institute στη Σουηδία, ανέλυσαν στοιχεία 1,3 εκατ. ανθρώπων, που γεννήθηκαν στη Σουηδία μεταξύ 1973 και 1985.

Ανακάλυψαν ότι 10.523 άνθρωποι εισήχθησαν στο νοσοκομείο με ψυχικές διαταραχές και 580 από αυτούς είχαν γεννηθεί πρόωρα.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν κανονικά είχαν 2 στις 1.000 πιθανότητες να εισαχθούν. Ο κίνδυνος ήταν 4 στις 1.000 για τα πρόωρα νεογνά που γεννήθηκαν πριν τις 36 εβδομάδες και 6 στις 1.000 για όσα γεννήθηκαν πριν τις 32 εβδομάδες.

Τα πολύ πρόωρα νεογνά ήταν περισσότερο από 7 φορές πιθανότερο να εμφανίζουν διπολική διαταραχή και σχεδόν τρεις φορές πιθανότερο να έχουν κατάθλιψη.

Η ερευνήτρια , Dr Chiara Nosarti, δήλωσε ότι τα ακριβή στοιχεία μπορεί ενδεχομένως να είναι υψηλότερα, καθώς οι πιο ήπιες καταστάσεις δεν θα χρειάζονταν επίσκεψη στο νοσοκομείο. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος ήταν χαμηλός και η πλειοψηφία των πρόωρων νεογνών ήταν υγιή.

Δεν πιστεύει ότι θα πρέπει να ανησυχούν οι γονείς, αλλά γνωρίζουμε, είπε, ότι ο πρόωρος τοκετός ενέχει αυξημένη ευαισθησία σε ποικιλία ψυχικών καταστάσεων και ενδεχομένως οι γονείς θα πρέπει να το γνωρίζουν και να παρακολουθούν για πρώιμα σημάδια κατοπινών πιο σοβαρών προβλημάτων.

Εικάζει ότι η διαταραγμένη ανάπτυξη μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει τον εγκέφαλο των νεογνών.

Πηγές:
‘The Archives of General Psychiatry’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού