Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση δεν θα πρέπει να λαμβάνουν χαμηλές δόσεις βιταμίνης D και ασβεστίου για την πρόληψη καταγμάτων, καθώς έχουν μικρό θετικό αποτέλεσμα και συνδέονται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο παρενεργειών, σύμφωνα με αμερικανική συμβουλευτική επιτροπή.

Σε προσχέδιο σύστασης που δημοσιεύεται στον ιστότοπό της, η U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF), αναφέρει ότι έρευνες συμπληρωμάτων υποδεικνύουν ότι κάνουν λίγα για την πρόληψη καταγμάτων σε δόσεις χαμηλότερες από 400 IU βιταμίνης D και 1.000 mg ασβεστίου καθημερινά.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι συνοδεύονται από ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο παρενεργειών, όπως πέτρες στα νεφρά.

Η Silvina Levis, του University of Miami Miller School of Medicine, στη Φλόριντα, δήλωσε ότι είναι γνωστό από καιρό ότι είναι πολύ χαμηλή δόση.

Το Ινστιτούτο Ιατρικής, συμβουλευτικό panel στην αμερικανική κυβέρνηση, συνιστά άντρες και γυναίκες να λαμβάνουν τουλάχιστον 600 IU βιταμίνης D και τουλάχιστον 1.000 mg ασβεστίου καθημερινά. Οι ακριβείς συστάσεις ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.

Η βιταμίνη D και συμπληρώματα ασβεστίου συχνά συνιστώνται σε γυναίκες για την πρόληψη των καταγμάτων, σύμφωνα με το USPSTF.

Οι συστάσεις έρχονται ως μέρος επισκόπησης που βασίστηκε σε 19 δοκιμές και ανακάλυψε ότι τα συμπληρώματα στη διατροφή, με 400 IU βιταμίνης D και 1.000 mg ασβεστίου μπορεί ενδεχομένως να προσφέρουν κάποια προστασία έναντι των καταγμάτων στους ηλικιωμένους.

Ωστόσο ο αυξημένος κίνδυνος για νεφρολιθίαση σημαίνει ότι δεν υπάρχει όφελος, ανακάλυψε το panel.

Η Kirsten Bibbins-Domingo, μέλος του panel και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι είναι ευτύχημα που έχουμε μεγάλες έρευνες που υποδεικνύουν με μέτριο βαθμό βεβαιότητας ότι σε τέτοιες δοσολογίες τα συγκεκριμένα συμπληρώματα δεν είναι αποτελεσματικά σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες για την πρόληψη καταγμάτων.

Για υψηλότερες δόσεις συμπληρωμάτων, οι ενδείξεις είναι ακόμα πολύ περιορισμένες για να γίνουν συστάσεις προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Η Bibbins-Domingo, πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι άνθρωποι ότι η νέα σύσταση αφορά μόνο τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και όσες λαμβάνουν συμπληρώματα. Πρόσθεσε ότι γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό και είναι σημαντικό για όλους να ακολουθούν υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει βιταμίνη D και ασβέστιο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"ΑνθίΖΩ" με την ΑΚΟΣ στην Κύπρο
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας