Η διακοπή του καπνίσματος οδηγεί σε αύξηση του βάρους κατά 5 κιλά τον πρώτο χρόνο και είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις.

Τα περισσότερα κιλά συσσωρεύονται τους πρώτους 3 μήνες, σημειώνει ομάδα ερευνητών στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘British Medical Journal’, ενώ άλλη ομάδα σημειώνει ότι τα οφέλη στην υγεία από το κάπνισμα υπερτερούν των κινδύνων της αύξησης βάρους.

Όσοι διέκοψαν το κάπνισμα και δεν χρησιμοποίησαν θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης, εμφάνισαν κατά μέσον όρο αύξηση στο βάρος τους κατά 1,1 κιλά σε ένα μήνα, 2,3 σε δυο, 4,2 σε έξι μήνες και 4,7 μετά από ένα χρόνο, ανέφερε το Australian Broadcasting Corporation.

Αυτό ήταν σημαντικά πιο υψηλό σε σχέση με τα 2,9 κιλά που συχνά αναφέρονται σε φυλλάδια πληροφοριών διακοπής του καπνίσματος, σημειώνει ομάδα από τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Επιπλέον, αυτό σημαίνει ότι η αύξηση βάρους είναι μεγαλύτερη από την αύξηση 2,3 κιλών που αναφέρουν οι γυναίκες καπνίστριες ότι μπορούν να ανεχτούν κατά μέσον όρο πριν αποπειραθούν να διακόψουν το κάπνισμα.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η νικοτίνη καταστέλλει την όρεξη και μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία προηγούμενων ερευνών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 1989 και του 2011, για να αξιολογήσουν αλλαγές στο βάρος όσων διέκοψαν με επιτυχία το κάπνισμα. Τόνισαν ότι αλλαγές στο σωματικό βάρος είχαν μεγάλες διακυμάνσεις, με περίπου το 16% όσων διέκοψαν να χάνουν βάρος και το 13% να κερδίζουν περισσότερα από 10 κιλά τον πρώτο χρόνο.

Ο Esteve Fernández, του Universitat de Barcelona και ο Simon Chapman, του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ, αναφέρουν ότι η μέτρια αύξηση βάρους είναι λιγότερο απειλητική από το κάπνισμα. Τονίζουν ότι φόβοι πως κάποιος θα παχύνει θα μπορούσαν να τον αποθαρρύνουν από τη διακοπή του καπνίσματος και καλούν σε περαιτέρω έρευνα για να εντοπίσουν όσους αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο αύξησης βάρους για να γίνουν στόχος συμβουλευτικής.

Πηγές:
‘British Medical Journal’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους