Αν και η άπνοια ύπνου αποτελεί πάθηση που συχνά συνδέεται με τους άντρες, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές γυναίκες επίσης έχουν τη διαταραχή, ιδιαίτερα όσες είναι παχύσαρκες ή έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η άπνοια ύπνου προκαλεί συχνές παύσεις στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου και ποσοστά της πάθησης αυξάνονται καθώς μεγαλώνουν οι άνθρωποι.

Ερευνητές από τα Uppsala University και Umea University στη Σουηδία, ερεύνησαν 400 γυναίκες, ηλικίας 20 ετών και άνω. Οι γυναίκες υποβλήθηκαν επίσης σε έρευνα ύπνου.

Οι μισές έδειξαν σημάδια αποφρακτικής άπνοιας, ανακάλυψαν οι ερευνητές. Στις γυναίκες με υψηλή αρτηριακή πίεση το 80% υπέφερε από άπνοια. Ποσοστό 84% από τις παχύσαρκες που εξετάστηκαν εμφάνιζαν τη διαταραχή.

Μεταξύ των παχύσαρκων γυναικών 55 έως 70 ετών, ποσοστό 31% είχε σοβαρή άπνοια ύπνου.

Ο ερευνητής Karl Franklin, του European Lung Foundation, δήλωσε έκπληκτος από την ανακάλυψη της υψηλή εμφάνιση άπνοιας στις γυναίκες. Τα ευρήματα υποδεικνύουν, συνέχισε, ότι οι γιατροί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με τη σχέση μεταξύ άπνοιας και παχυσαρκίας και υπέρτασης για να εντοπίσουν ασθενείς που θα μπορούσαν ενδεχομένως να υποφέρουν από τη διαταραχή ύπνου.

Η έρευνα θα δημοσιευτεί στο περιοδικό ‘European Respiratory Journal.’

Πηγές:
‘European Respiratory Journal.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]