Οι ευρωπαϊκές χώρες χρειάζεται να επανεξετάσουν στρατηγικές για την προθανάτια φροντίδα λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, σύμφωνα με ερευνητές στην Ολλανδία.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι θάνατοι από καρκίνο και μακροχρόνιες νόσους είναι σημαντικό βάρος στην κοινωνία και αποτελούν το 42% όλων των θανάτων.

Προειδοποίησαν ότι πολλοί θα αντιμετωπίσουν πόνο, κατάθλιψη και άγχος πριν το θάνατο.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘BMJ Supportive & Palliative Care.’

Η ερευνητική ομάδα από το Radboud University Medical Centre, εξέτασε πιστοποιητικά θανάτου 4,8 εκατ. ανθρώπων από 27 χώρες της Ε.Ε το 2007.

2 εκατ. πέθαναν από καρκίνο, καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτη, χρόνια ηπατική ανεπάρκεια, άνοια, χρόνια αναπνευστική νόσο, διαβήτη νευρολογικές νόσους και HIV/AIDS.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν πόνο, κατάθλιψη, άγχος, σύγχυση, κούραση και ρηχή αναπνοή πριν το θάνατο.

Χρειάζεται να αναπτυχθούν μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες στρατηγικές παρηγορητικής φροντίδας για να αντιμετωπιστεί το βάρος αυτών των νόσων, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η Tes Smith, του Macmillan Cancer Support, πρόσθεσε ότι μια αλλαγή στον τρόπο παροχής της προθανάτιας περίθαλψης είναι ζωτικής σημασίας. Με την κατάλληλη στήριξη, ποσοστό 73% ανθρώπων με καρκίνο θα προτιμούσαν να πεθάνουν στο σπίτι.

Επί του παρόντος μόνο το 27% μπορεί να το κάνει.

Πηγές: ‘BMJ Supportive & Palliative Care.’