O συνδυασμός ασκήσεων γιόγκα, τεχνικών αναπνοής και χαλάρωσης, πιθανόν μπορεί να ανακουφίσει όσους πάσχουν από ημικρανίες. Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι τεχνικές αυτές ενδεχομένως επηρεάζουν θετικά τη συχνότητα αλλά και την ένταση των ημικρανιών.

Σε έρευνα που έγινε στην Ινδία, σε 72 άτομα, φάνηκε ότι όσοι έκαναν ασκήσεις γιόγκα, έπασχαν αραιότερα από πονοκεφάλους και σε μικρότερη ένταση σε σχέση με όσους προσπαθούσαν με δικούς τους τρόπους να καταπολεμήσουν την ημικρανία.

Επιπλέον, η ανακούφιση από τον πόνο έφερε σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, σύμφωνα με τους ερευνητές, με επικεφαλής τον P.John του Πανεπιστημίου του Ρατζασταν στη Τζαιπούρ.

Οι εύκολες στάσεις γιόγκα και οι τεχνικές αναπνοής πιστεύεται ότι έχουν χαλαρωτικό αποτέλεσμα στο νευρικό σύστημα, ενώ έρευνες υποδεικνύουν ότι η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στην απάλειψη σοβαρών μορφών πόνου όπως χρόνιο πόνο στην πλάτη καθώς και της οστεοαρθρίτιδας.

Για να διερευνήσουν το αν η γιόγκα βοηθά και στις ημικρανίες, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τζαιπούρ χώρισαν τους 72 ενήλικες σε δυο ομάδες. Όσοι δεν έκαναν γιόγκα, διδάχτηκαν τεχνικές διαχείρισης του πόνου, με το να αποφεύγουν τους παράγοντες που τους έφερναν ημικρανία καθώς και κάνοντας αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής τους.

Η άλλη ομάδα έκανε ασκήσεις γιόγκα ως πιθανή θεραπεία των ημικρανιών, για πέντε μέρες την εβδομάδα. Η άσκηση διαρκούσε μια ώρα και περιλάμβανε απλές και απαλές κινήσεις, τεχνικές αναπνοής, χαλάρωση και διαλογισμό. Μετά από διάστημα τριών μηνών ,η ομάδα που έκανε γιόγκα εμφάνισε συνολική βελτίωση στην ένταση και τη συχνότητα των ημικρανιών, ενώ η άλλη ομάδα ή δεν εμφάνισε αλλαγή ή παρουσίασε επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Όπως δήλωσε η ερευνητική ομάδα, που δημοσιεύει την έρευνα στο περιοδικό ‘Headache’,από την έρευνα προκύπτει προκαταρκτική ένδειξη ότι η θεραπεία με γιόγκα μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική αγωγή κατά της ημικρανίας.

Καταλήγοντας, οι ερευνητές εκτιμούν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σε μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων και για περισσότερο διάστημα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.

Πηγές:
‘Headache’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας