Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι έγκυες με ερυθηματώδη λύκο μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο για προεκλαμψία.

Η προεκλαμψία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως σπασμούς, εγκεφαλικό επεισόδιο και οργανική ανεπάρκεια και να προκαλέσει τον θάνατο της μητέρας και/ ή του μωρού.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η χρήση αντιρευματικών φαρμάκων στην εγκυμοσύνη συνδέθηκε με στατιστικά ασήμαντη αύξηση του κινδύνου προεκλαμψίας. Τα συγκεκριμένα φάρμακα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του ερυθηματώδη λύκου και άλλων αυτοάνοσων νόσων, όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, αν και η χρήση τους κατά την εγκυμοσύνη είναι σπάνια.

Ο ελαφρώς υψηλότερος κίνδυνος που σχετίζεται με αντιρευματικά φάρμακα θα μπορούσε να εξηγηθεί από τη σοβαρότητα των αυτοάνοσων νόσων μεταξύ των χρηστών, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘ Arthritis Care & Research.’

Η κατανόηση του πώς η χρήση τους επηρεάζει γυναίκες με αυτοάνοσες νόσους είναι σημαντική, ιδιαίτερα κατά την εγκυμοσύνη, αναφέρει η ερευνήτρια Kristin Palmsten, του Harvard School of Public Health.

Η Palmsten εξέτασε στοιχεία 307.000 κυήσεων σε σχεδόν 225.000 γυναίκες στον Καναδά. Δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι γυναίκες με λύκο έχουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας. Όπως σημειώνει, η στατιστικά μη σημαντική αύξηση του κινδύνου προεκλαμψίας που ανακαλύφτηκε για τα συγκεκριμένα φάρμακα μειώθηκε όταν έλαβαν υπόψη τη δυνητική επίδραση των αυτοάνοσων νόσων, υποδεικνύοντας ότι η νόσος ή η σοβαρότητά της πιθανόν συνέβαλε στον αυξημένο κίνδυνο προεκλαμψίας στις χρήστριες των φαρμάκων.

Νέες έρευνες χρειάζονται για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και θα πρέπει να εστιάσουν στη χρήση των αντιρευματικών και της προεκλαμψίας στις γυναίκες με συγκεκριμένες αυτοάνοσες νόσους, κατέληξαν οι ερευνητές.

Η νέα έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ του ερυθυματώδη λύκου και της προεκλαμψίας. Δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Πηγές:
‘Arthritis Care & Research.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις