Το γνωστό χάπι Viagra, μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμο και στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του jet lag. Έρευνα σε ποντίκια αποκαλύπτει νέες ιδιότητες του γνωστού χαπιού για τη στυτική δυσλειτουργία, οι οποίες αν επιβεβαιωθούν και σε ανθρώπους, θα διευκολύνουν όσους ταξιδεύουν σε πολύωρες πτήσεις να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα του jet lag.

Ερευνητική ομάδα από την Αργεντινή ανακάλυψε ότι το χάπι βοήθησε τα ποντίκια να ανακάμψουν κατά 50% γρηγορότερα από τα συμπτώματα του jet lag.

Ωστόσο, το χάπι παρουσίασε αυτά τα αποτελέσματα μόνο σε συνδυασμό με φωτοθεραπεία και μόνο στην περίπτωση που κάποιος ταξιδεύει ανατολικά.

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί η δράση του χαπιού και στους ανθρώπους, όσον αφορά το jet lag. Η φαρμακοβιομηχανία επισημαίνει ότι το χάπι πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για τον σκοπό για τον οποίο έχει εγκριθεί.

Στο πείραμα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Quilmes, μετέθεσαν τον κύκλο μέρας-νύχτας των ποντικιών έξη ώρες αργότερα έχοντας ανάψει φώτα έξη ώρες νωρίτερα από το κανονικό. Στη συνέχεια παρακολούθησαν τη δραστηριότητα των ποντικών για να καταλάβουν αν το εσωτερικό τους ρολόι είχε προσαρμοστεί στη νέα ζώνη.

Τα ποντίκια ήταν δραστήρια την ημέρα αλλά σταμάτησαν να τρέχουν όταν τα φώτα έσβησαν.

Η χορήγηση του φαρμάκου πριν από την αλλαγή της ώρας σήμαινε ότι τα ποντίκια προσαρμόστηκαν γρηγορότερα στη νέα ζώνη ακόμα και όταν χρησιμοποιήθηκαν μικρές ποσότητες του φαρμάκου. Όταν χρησιμοποιήθηκε χωρίς το φως, το χάπι δεν φάνηκε να έχει επίδραση στη δραστηριότητα των ποντικιών.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr.Diego Golumbek δήλωσε ότι το χάπι φαίνεται πως ενεργεί μέσω ενός μορίου που ονομάζεται cGMP, το οποίο είναι γνωστό πως παίζει ρόλο στη ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού του σώματος και βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα κατά τη διάρκεια της μέρας.

To jet lag προκαλεί αϋπνία, υπνηλία και δυσκολία στη συγκέντρωση.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο Proceedings of National Academy of Sciences.

Πηγές:
'Proceedings of National Academy of Sciences'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βλαβερή επίδραση της θερμικής καταπόνησης σε ζωτικά όργανα [μελέτη]
Τα μυρωδικά που δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα σας
Ποια δραστηριότητα στη φύση μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία φοιτητών [μελέτη]