Αμερικανοί επιστήμονες παρασκεύασαν υπεροξειδωμένο νερό το οποίο, όπως ανακοίνωσαν, επισπεύδει την επούλωση των πληγών. Η εταιρία που το ανέπτυξε, με βάση την Καλιφόρνια, δηλώνει πως το νερό εξολοθρεύει ιούς, βακτήρια και μύκητες.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο περιοδικό ‘New Scientist’, είναι αποτελεσματικό ενάντια στο χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο, ενώ δοκιμάζεται στη Βρετανία και σε διαβητικούς ασθενείς με έλκη στα πόδια.

Το κύριο συστατικό του υπεροξειδωμένου νερού αποτελείται από ηλεκτρικά φορτισμένα μόρια που διαπερνούν την κυτταρική μεμβράνη των μικροβίων.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η επούλωση των πληγών αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τους διαβητικούς. Ποσοστό περίπου 15% των ελκών καταλήγουν σε ακρωτηριασμό.

Έρευνα έδειξε ότι ασθενείς με προχωρημένα έλκη στα πόδια, που ακολούθησαν αγωγή με το υπεροξειδωμένο νερό, σε συνδυασμό με ένα αντιβιοτικό, θεραπεύτηκαν κατά μέσον όρο σε 43 μέρες, έναντι 55 ημερών που χρειάστηκαν για τη θεραπεία όσων ελάμβαναν την κανονική αγωγή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοινώθηκαν σε διεθνές Συνέδριο Βιολόγων στο Μόντε Κάρλο.

Η σύμβουλος για θέματα διαβήτη Tracey Kelly, δήλωσε ότι η επούλωση των πληγών είναι σημαντικό πρόβλημα για τους ανθρώπους με διαβήτη που δεν έχουν καλό έλεγχο του επιπέδου της γλυκόζης τους ή έχουν προβλήματα στο κυκλοφορικό.

Όπως δήλωσε, οποιαδήποτε εξέλιξη θα βοηθούσε στην ανάκαμψη της υγείας των διαβητικών είναι καλοδεχούμενη από την επιστημονική κοινότητα. Οι επιστήμονες περιμένουν τώρα τα αποτελέσματα των δοκιμών.

Ο Καθηγητής Andrew Boulton, του Manchester Royal Infirmary, ο οποίος διενεργεί μια από τις πρώτες δοκιμές στη Βρετανία δήλωσε ότι η αγωγή είναι πολλά υποσχόμενη και όπως ελπίζει η έρευνα θα επιβεβαιώσει τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

Πηγές:
‘New Scientist’