Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού κινδύνου ακόμα και αν οδηγεί σε σημαντική αύξηση βάρους, αναφέρει νέα αμερικανική έρευνα.

Ερευνητές σημειώνουν στο περιοδικό ‘Journal of the American Medical Association’ ότι η προοπτική της αύξησης βάρους καθιστά ορισμένους καπνιστές επιφυλακτικούς να διακόψουν. Δήλωσαν ότι η διακοπή έχει θετική επίδραση στον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Τα οφέλη στην υγεία από τη διακοπή ήταν πιο έντονα σε ανθρώπους που δεν είχαν διαβήτη αλλά άνθρωποι με την πάθηση, παρόλα αυτά, ωφελήθηκαν.

Η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθεια, οδηγώντας προηγούμενες έρευνες να εξετάσουν αν η αύξηση του βάρους θα μπορούσε να ακυρώσει ορισμένα από τα οφέλη της διακοπής.

Έρευνες υποδεικνύουν ότι άνθρωποι που σταματούν το κάπνισμα κερδίζουν κατά μέσον όρο 2,7 έως 5,9 κιλά τους πρώτους 6 μήνες.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘JAMA’ ερεύνησε τις συνήθειες καπνίσματος και της υγείας της καρδιάς σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους μεταξύ του 1981 και 2011.

Πρώην καπνιστές που παρέμειναν μακριά από το κάπνισμα περισσότερα από 4 χρόνια είχαν 54% χαμηλότερο κίνδυνο για προβλήματα καρδιάς και αγγειακής νόσου σε σχέση με τους καπνιστές.

Όσοι σταμάτησαν πρόσφατα το κάπνισμα, μέχρι 4 χρόνια, είχαν σχεδόν το ίδιο όφελος με 53% χαμηλότερο σχετικό κίνδυνο.

Αυτό παρατηρήθηκε παρά το ότι όσοι διέκοψαν πρόσφατα, συνήθως κερδίζαν 2 έως 5 κιλά σε διάστημα 4 ετών και όσοι διέκοψαν μακροπρόθεσμα κέρδιζαν μισό έως 1 κιλό.

Ο ερευνητής Dr James Meigs, του Harvard Medical School, δήλωσε ότι μπορούμε τώρα να δηλώσουμε ότι η διακοπή του καπνίσματος έχει πολύ θετική επίδραση στον καρδιαγγειακό κίνδυνο ασθενών με ή χωρίς διαβήτη, ακόμα και αν αυξήσουν μετρίως το βάρος τους.

Πηγές:
‘Journal of the American Medical Association’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πολλές ώρες καθιστικής ζωής και μη κατανάλωση καφέ συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας [μελέτη]
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη
Νέες συστάσεις ΕΜΑ για τις ελλείψεις στα φάρμακα