Τον κώδωνα του κινδύνου να χαθεί μια ιστορική ευκαιρία να βελτιωθούν τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά θεραπείας της πολυανθεκτικής φυματίωσης (MDR-TB) και να πάψει έτσι να αυξάνει παγκοσμίως ο αριθμός των ασθενών, κρούουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières /MSF), αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα κάποια σημαντικά εμπόδια στην έρευνα για καλύτερους συνδυασμούς φαρμάκων και για βελτίωση της θεραπείας.

Δυο νέα αποτελεσματικά φάρμακα κατά της πολυανθεκτικής φυματίωσης πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν τη διάρκε! ια της θεραπείας, να την κάνουν πιο αποτελεσματική και λιγότερο τοξική. Αυτό είναι ένα από τα αιτήματα που θέτουν ασθενείς και ιατρικό προσωπικό των MSF από όλο τον κόσμο στο δημόσιο μανιφέστο που παρουσιάζεται σήμερα.

«Περιμένουμε εδώ και μισό αιώνα για νέα αποτελεσματικά φάρμακα κατά της φυματίωσης. Πρέπει να περιμένουμε άλλα πενήντα χρόνια για να αδράξουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία να βελτιώσουμε και να παρουσιάσουμε μια θεραπεία κατά της ανθεκτικής φυματίωσης;», είπε η Δρ.

Erkin Chinasylova, ειδικός γιατρός των MSF σε θέματα φυματίωσης στη Σουαζιλάνδη. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να επιτευχθεί κάτι τέτοιο παρά μόνο αν τεθεί ως προτεραιότητα η βελτίωση της θεραπείας».

Στα προγράμματα των MSF βλέπουμε έναν πρωτοφανή αριθμό ατόμων με πολυανθεκτική φυματίωση σε όλο τον κόσμο, με την αντίσταση στα φάρμακα να εντοπίζεται όχι μόνο μεταξύ ασθενών που δεν ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία κατά της φυματίωσης αλλά και σε νέους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με φυματίωση-καθαρή ένδειξη ότι η πολυανθεκτική φυματίωση μεταδίδεται μόνη της στις κοινότητες όπου δουλεύουμε.

Χωρίς θεραπεία, η μεταδοτική αυτή ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ωστόσο, η υπάρχουσα θεραπεία προϋποθέτει για τους ασθενείς δυσάρεστες παρενέργειες, όπως ψύχωση, κώφωση και συνεχή ναυτία, με καθημερινή χορήγηση επώδυνων ενέσεων για έως και οκτώ μήνες.

Μόλις οι μισοί ασθενείς θεραπεύονται.

Μετά από πέντε σχεδόν δεκαετίες ανεπαρκούς έρευνας και προόδου για τη φυματίωση, δυο νέα φάρμακα-το bedaquiline και το delamanid-έχουν πρόσφατα εγκριθεί ή αναμένεται να εγκριθούν. Χρειάζεται να γίνει επειγόντως έρευνα ώστε να καθοριστεί ο καλύτερος τρόπος χρήσης των νέων φαρμάκων προκειμένου η θεραπεία να γίνει πιο σύντομη, πιο αποτελεσματική, και προσβάσιμη στους ολοένα περισσότερους ασθενείς της πολυανθεκτικής φυματίωσης.

Ασθενείς με πολυανθεκτική φυματίωση απ’ όλο τον κόσμο και όσοι έχουν αναλάβει τη φροντίδα τους υπογραμμίζουν αυτή καθώς και άλλες ανάγκες στο μανιφέστο «Test me, Treat me» καλώντας να ενώσουμε τις φωνές μας για επείγουσα δράση.



«Είναι 2013 και ζω τέσσερα χρόνια τώρα με φυματίωση, ενώ θα έπρεπε να είμαι στο τέταρτο έτος των πανεπιστημιακών μου σπουδών» δήλωσε η Phumeza Tisile, μια 22χρονη γυναίκα που λαμβάνει από τους MSF θεραπεία για εκτεταμένη μορφή ανθεκτικής φυματίωσης, στην Καγιελίτσα, στη Νότιο Αφρική.

H Phumeza υπέγραφε κι αυτή το μανιφέστο. «Έχω πάρει 20.000 περίπου χάπια και έχω κάνει πάνω από 200 καθημερινές, επώδυνες ενέσεις, από τον Ιούνιο του 2010, που ξεκίνησα τη θεραπεία. Τα φάρμακα μου έχουν προκαλέσει κώφωση.

Εύχομαι να μπορούσα να πάρω δύο μόνο χάπια για περίπου ένα μ! ήνα και να θεραπευτώ».

Ο αριθμός των ανθρώπων που λαμβάνουν θεραπεία για πολυανθεκτική φυματίωση σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει εξαιρετικά χαμηλός, λιγότερο από ένας στους πέντε. ασθενείς Χρειάζεται μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα για να καλυφθεί το κενό αυτό.


«Τη στιγμή που η φυματίωση θα έπρεπε να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα, βλέπουμε να συμβαίνει το αντίθετο. Αυτό είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο Δρ. Manica Balasegaram, διευθυντής της Εκστρατείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα.

Το Παγκόσμιο Ταμείο παρέχει περίπου το 90% της διεθνούς βοήθειας για τη φυματίωση. Πρόσφατα, ωστόσο, μείωσε το ποσοστό που διαθέτει για τη συγκεκριμένη ασθένεια. Ενόψει μιας επαναληπτικής συνάντησης μέσα στη χρονιά, οι δωρητές πρέπει να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι για να υποστηριχθούν οι χώρες που πρέπει να εντείνουν την αντιμετώπιση της πολυανθεκτικής φυματίωσης.

Αν υπάρξει καλύτερη θεραπεία, οι χώρες που βάλλονται θα κλιμακώσουν τις προσπάθειες διάγνωσης και θεραπείας της πολυανθεκτικής φυματίωσης, έτσι ώστε να υπάρχουν έτοιμα κάποια εύρωστα προγράμματα μόλις παρουσιαστούν νέα φάρμακα.

Οι ανθεκτικές μορφές φυματίωσης αποτελούν μια ξεχασμένη παγκόσμια κρίση υγείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι το 2011 υπήρχαν 630.000 περιστατικά πολυανθεκτικής φυματίωσης. Οι MSF άρχισαν να παρέχουν θεραπεία σε ασθενείς με πολυανθεκτική φυματίωση το 2001.

Το 2011, οι MSF παρείχαν θεραπεία σε 1.300 ασθενείς με πολυανθεκτική φυματίωση σε 21 χώρες.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναπτύσσουν στην Ελλάδα την εκστρατεία ενημέρωσης και ανεύρεσης πόρων «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου» για την υποστήριξη ευάλωτων και αποκλεισμένων aπό τα φάρμακα και την περίθαλψη ασθενών στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
LIVE μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομής 26 Απριλίου 2024
Ανδρική υπογονιμότητα: Σχετίζεται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων;
Γιατρός του νοσοκομείου "Αττικόν": Κρίθηκε εσφαλμένη ιατρικά η διασωλήνωση του Δ. Καλλιάνου