Οι άντρες που πρόκειται να γίνουν πατέρες μπορεί να εμφανίσουν και αυτοί συμπτώματα …εγκυμοσύνης, αναφέρουν Βρετανοί επιστήμονες. Πρωινή αδιαθεσία, κράμπες, πόνο στη μέση και πρησμένο στομάχι είναι μερικά από τα συμπτώματα που ανέφεραν άντρες των οποίων οι σύζυγοι ήταν έγκυες.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου St.George, στο Λονδίνο, εξέτασαν 282 άντρες που επρόκειτο να γίνουν γονείς και όπως δηλώνουν, το σύνδρομο αυτό είναι γνωστό σαν Σύνδρομο ‘Couvade’. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμα για ποιό λόγο οι άντρες νιώθουν παρόμοια συμπτώματα με την έγκυο σύντροφό τους αλλά θα μπορούσε να οφείλεται σε άγχος λόγω της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές περιέλαβαν στην έρευνα άντρες ηλικίας 19 έως 55 ετών και συνέκριναν τα αποτελέσματα με ομάδα ελέγχου. Οι μέλλοντες μπαμπάδες ανέφεραν ποικιλία συμπτωμάτων, όπως κράμπες, πόνο στη μέση, εναλλαγές διάθεσης, πρωινή αδιαθεσία, λιγούρα, κούραση, κατάθλιψη, λιποθυμία, αϋπνία και πονόδοντο.

Σε πιο ακραίες περιπτώσεις οι άντρες ανέπτυξαν πρησμένο στομάχι. Από τους άντρες της έρευνας, 11 επισκέφτηκαν γιατρό για τα συμπτώματά τους, αλλά δεν διαγνώστηκε κάποια αιτία. Οι περισσότεροι πρόσεξαν τα συμπτώματα κατά τους πρώτους μήνες κύησης της συζύγου.

Άλλοι είχαν τα συμπτώματα καθ’ ολη τη διάρκεια της κύησης. Τα περισσότερα συμπτώματα εξαφανίστηκαν μετά τον τοκετό.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι οι άντρες αυτοί βρίσκονται σε συγχρονισμό με τις γυναίκες, συμπάσχουν και επομένως άρχισαν να παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα. Ένας άντρας που έλαβε μέρος στην έρευνα δήλωσε ότι πεινούσε συνέχεια και είχε μεγάλη όρεξη για συγκεκριμένα τρόφιμα.

Άλλος περιέγραψε πως είχε έντονους πόνους στο στομάχι όταν άρχισε να πονά και η σύντροφός του πριν τον τοκετό.

Από τη σχολή Μαιών της Βρετανίας, εκπρόσωπος δήλωσε ότι μαίες έχουν παρατηρήσει πως κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης μιας γυναίκας, ορισμένοι σύντροφοι παραπονιούνται ότι νιώθουν και οι ίδιοι ναυτία. Οι γιατροί δεν αναγνωρίζουν το Σύνδρομο αυτό ως ιατρικό πρόβλημα καθώς δεν υπάρχει ιατρική διάγνωση.

Ωστόσο, ο ερευνητής θεωρεί ότι υπάρχει και ότι τα αποτελέσματα της έρευνας μιλούν από μόνα τους. Ο Dr. Brennan, παρατήρησε το φαινόμενο στην αρχή της καριέρας του, όταν μελετούσε τη σχέση του πατέρα με το έμβρυο.

Όπως δηλώνει, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να θεωρούν ότι οι άντρες με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αλλά αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται χωρίς τη θέλησή τους και συχνά οι άντρες αυτοί δεν έχουν καμία ένδειξη για το τι τους συμβαίνει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]