Χειρουργοί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah της Ιερουσαλήμ κατόρθωσαν να θεραπεύσουν πρόβλημα αχαλασίας του οισοφάγου με χειρουργική επέμβαση, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να κάνουν τομή στην κοιλιακή χώρα. Οι χειρουργοί χρησιμοποίησαν τη μέθοδο Ρ.Ο.Ε.Μ.

(Από του Στόματος Ενδοσκοπική Μυοτομή).

Η αχαλασία εμποδίζει τον οισοφάγο να μετακινήσει φαγητό στο στομάχι.Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι επιστροφή των τροφίμων (παλινδρόμηση), πόνοι στο στήθος, δυσκολία στην κατάποση και καούρα. Η νόσος, που κυρίως εμφανίζεται σε άτομα άνω των 50 ετών, διαγιγνώσκεται από γαστρεντερολόγους.

Προϋπάρχουσες θεραπείες απαιτούσαν χειρουργική επέμβαση, είτε με λαπαροσκόπηση είτε με χειρουργικό ρομπότ. Η μέθοδος Ρ.Ο.Ε.Μ. δεν απαιτεί οποιαδήποτε τομή. Ο χειρουργός εισάγει ένα ενδοσκόπιο μέσω του στόματος του ασθενή, φτάνοντας μέχρι τον μυ του οισοφάγου.

Με μια μικρή τομή σε αυτόν τον δακτυλιοειδή μυ, φεύγει η πίεση από τον οισοφάγο και η κατάποση επανέρχεται σε κανονική λειτουργία.

'Πρόκειται για ένα είδος επέμβασης που θα αλλάξει τη γενική χειρουργική εντελώς, και το Τμήμα μας παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία,' ανέφερε ο δρ Yoav Mintz, που πραγματοποίησε την επέμβαση στο Hadassah μαζί με συναδέλφους του από το Τμήμα Γαστρεντερολογίας.

'Παρά το γεγονός ότι η ασθενής χειρουργήθηκε υπό γενική αναισθησία, ήθελε να επιστρέψει στο σπίτι της από το ίδιο κιόλας βράδυ!', πρόσθεσε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;