Φιλοξενήθηκε στην Αθήνα το Διεθνές Συμπόσιο με θέμα 'Καρκίνος του Γαστρεντερικού συστήματος: Πρόληψη, Αναγνώριση και Διαχείριση – Ένα Αλφαβητάρι για τους Ιατρούς', στο Ξενοδοχείο Hilton Αθηνών, το Σάββατο 7 Ιουλίου 2012.

Επ’ ευκαιρία της παρουσίας δύο καθηγητών, του Ιάπωνα Haruhiro Inoue και του Ελληνικής καταγωγής Αμερικανού Stavros Stavropoulos οι οποίοι είναι πρωτοπόροι σε μία νέα ενδοσκοπική επέμβαση που αφορά την θεραπεία της αχαλασίας του οισοφάγου.

Η αχαλασία οισοφάγου είναι μία πάθηση διαταραχής της κινητικότητας του οισοφάγου που καταλήγει στη δυσκολία χαλάρωσης του οισοφαγικού σφικτήρα. Το αποτέλεσμα είναι ο ασθενής να μην μπορεί να διατραφεί, καθ’ όσον οι τροφές παραμένουν για αρκετό χρόνο στον αυλό του οισοφάγου πριν περάσουν στο στομάχι.

Η επίπτωση της νόσου στον πληθυσμό είναι 1/10.000. Το 2009, πρώτος στον κόσμο, ο καθηγητής Haruhiro Inoue στο νοσοκομείο Yokohama του Tokyo διενήργησε την παραπάνω επέμβαση.

Το 2010, ο καθηγητής Stavros Stavropoulos στη Νέα Υόρκη είναι ο πρώτος που έκανε την ίδια επέμβαση στην Αμερική και μέχρι σήμερα έχει θεραπεύσει το μεγαλύτερο αριθμό ασθενών στις Η.Π.Α. Οι δύο αυτοί καθηγητές ήταν καλεσμένοι μόλις επτά ημέρες μετά το συμπόσιο που έγινε στην Αθήνα, στο Σικάγο Η.Π.Α.

σε ένα μεγάλο συνέδριο της Αμερικανικής Ενδοσκοπικής και της Αμερικανικής Χειρουργικής Εταιρίας (NOSCAR®) όπου μιλήσαν για τα αποτελέσματα και τις ενδείξεις αυτής της επέμβασης.

Τις 6 Ιουλίου 2012 διεξήχθηκαν δύο επεμβάσεις σε Έλληνες ασθενείς από αυτούς τους σπουδαίους καθηγητές.

Η μετάδοση από το χειρουργείο των επεμβάσεων έγινε στο αμφιθέατρο του 'Λαϊκού' Νοσοκομείου Αθηνών παρουσία γαστρεντερολόγων και χειρουργών ιατρών.

Η οργάνωση του συμποσίου ανήκει στις πανεπιστημιακές κλινικές του 'Λαϊκού' Νοσοκομείου Αθηνών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο