Οι καπνιστές έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι εν ζωή και χωρίς καρκίνο 3 χρόνια μετά την εγχείρηση για καρκίνο στο παχύ έντερο, σε σχέση με ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Από 2.000 ανθρώπους που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση και αφαιρέθηκε μέρος του εντέρου τους, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι 74% όσων δεν είχαν καπνίσει ποτέ δεν είχαν καρκίνο 3 χρόνια αργότερα σε σύγκριση με ποσοστό 70% των καπνιστών.

Η ερευνήτρια Amanda Phipps, του Fred Hutchinson Cancer Research Center στο Σηάτλ, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα παρέχουν ακόμα ένα λόγο που οι άνθρωποι θα πρέπει να σταματήσουν το κάπνισμα.
Σύμφωνα με την American Cancer Society (ACS),ορισμένα συστατικά στα τσιγάρα μπορούν να διαλυθούν στο σάλιο και να προκαλέσουν καρκίνο στο παχύ έντερο και αλλού.

Η Phipps ανακάλυψε προηγουμένως, ότι καπνιστές με καρκίνο στο παχύ έντερο ήταν περισσότερο πιθανό να πεθάνουν σε σχέση με μη καπνιστές από οποιοδήποτε αίτιο και ιδιαίτερα από τον καρκίνο τους. Αλλά οι ερευνητές θέλησαν να εστιάσουν περισσότερο σε αυτό που σήμαινε το κάπνισμα για την υποτροπή του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ερωτηματολόγια που δόθηκαν σε 2.000 ανθρώπους μεταξύ 2004 και 2005 μετά από εγχείρηση καρκίνου στο παχύ έντερο αλλά πριν λάβουν επιπλέον αγωγή.
Γενικά 931 άνθρωποι δήλωσαν ότι δεν είχαν καπνίσει ποτέ και 1.028 δήλωσαν ότι είχαν καπνίσει τουλάχιστον 100 τσιγάρα στη ζωή τους.

Η Phipps ανακάλυψε ότι άνθρωποι που ανέφεραν ότι κάπνιζαν είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητας ή είχαν υποτροπή εντός 3 ετών με βάση τη συνεχιζόμενη παρακολούθηση των ασθενών.
Η διαφορά ήταν ακόμα πιο τονισμένη για τους 140 ανθρώπους που δήλωσαν ότι κάπνιζαν όταν διαγνώστηκαν με καρκίνο παχέος εντέρου.

‘Ηταν κατά 47% περισσότερο πιθανό να έχουν υποτροπή ή να πεθάνουν σε σχέση με ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ.

Η Phipps δήλωσε ότι υπάρχει διαφορά. Βλέπουμε τους καπνιστές να έχουν φτωχότερη πρόγνωση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το κάπνισμα συνδεόταν με χειρότερη εικόνα σε ανθρώπους με όγκους που είχαν ορισμένες γενετικές τάσεις αλλά όχι σε άλλους. Όγκοι που ήταν θετικοί στις μεταλλάξεις KRAS, για παράδειγμα, είχαν σημαντικά χειρότερη πρόγνωση στους καπνιστές σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Οι ερευνητές σημειώνουν στο περιοδικό ‘Journal of Clinical Oncology ‘ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι η επίδραση του καπνίσματος μπορεί ενδεχομένως να επεκτείνεται πέρα από την αρνητική επίδραση στον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, σε αρνητική επίδραση στο αποτέλεσμα μετά τη διάγνωση.
Η Phipps σημείωσε ότι τα αποτελέσματα εστίασαν μόνο στην εικόνα σε μικρή χρονική περίοδο.

Πρόσθεσε ότι σε ανθρώπους που συνεχίζουν να καπνίζουν οι κίνδυνοι στην υγεία θα συνεχίζουν να συσσωρεύονται με το πέρασμα του καιρού.

Πηγές:
‘Journal of Clinical Oncology'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό
ΙΣΑ: 1ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: ‘’Έμφραγμα του Μυοκαρδίου- Νεότερες προσεγγίσεις’’
LIVE μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομής 26 Απριλίου 2024