Ο κίνδυνος να εμφανίσει κάποιος Βλαισό Μέγα Δάκτυλο (κότσι) σχετίζεται με την οικογένεια και όχι τα παπούτσια, έδειξε νέα αμερικανική έρευνα.

Η Framingham Foot Study, εξέτασε 1.370 ενήλικες και ανακάλυψε ισχυρές οικογενειακές ιστορίες της πάθησης.

Οι ερευνητές δηλώνουν πως αυτό υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση.
Το κύριο σημάδι της πάθησης είναι το μεγάλο δάχτυλο να τείνει προς τα υπόλοιπα, που σπρώχνει έξω το οστό που είναι επικολλημένο σε αυτό.

Ετσι αλλάζει το σχήμα του ποδιού και μπορεί να προκληθεί οίδημα, ευαισθησία και πόνος.

Αν τα συμπτώματα επιδεινωθούν πολύ ώστε να μην αντέχονται θα χρειαστεί εγχείρηση για την απομάκρυνση του κοτσιού.

Είναι γνωστό πως οι γυναίκες έχουν υψηλότερη εμφάνιση της πάθησης και αυτό οδήγησε στην υπόθεση ότι ευθύνονται τα ψηλά τακούνια ή μοντέρνα παπούτσια κακής εφαρμογής.

Ωστόσο ενώ αυτά θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα-λόγω της τριβής και του πόνου- δεν τα προκαλούν.

Η έρευνα από το 2002 έως το 2008, εξέτασε ανθρώπους με παράπονα για τα πόδια τους, όπως το Βλαισό Μέγα Δάκτυλο, και στη συνέχεια ερεύνησε για την εμφάνιση των ίδιων παθήσεων σε στενά μέλη της οικογένειας. Ανακάλυψε πολύ ισχυρή σχέση μεταξύ της οικογενειακής εμφάνισης του κοτσιού σε άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών αλλά ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην κληρονομία συγκεκριμένου σχήματος ποδιού που προδιαθέτει σε εμφάνιση της πάθησης.

Η ερευνήτρια Dr Marian Hannan, δήλωσε ότι τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της επέκτασης της κατανόησης αυτού που προκαλεί μεγαλύτερη ευαισθησία σε τέτοιες παθήσεις ποδιού, καθώς η μεγαλύτερη γνώση για την οδό μπορεί τελικά ενδεχομένως να οδηγήσει σε έγκαιρη πρόληψη ή έγκαιρη αγωγή.

Πηγές:
Ξένος Τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;