Πειραματική αγωγή που σταματά την επίθεση του οργανισμού στο νευρικό σύστημα σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, φαίνεται ασφαλής σε δοκιμές.

Το περίβλημα των νευρικών κυττάρων, φτιαγμένο από μυελίνη, καταστρέφεται στη σκλήρυνση κατά πλάκας, αφήνοντας τα νεύρα να πασχίζουν να μεταδίδουν μηνύματα.

Έρευνα σε 9 ασθενείς, που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Science Translational Medicine', προσπάθησε να εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό να σταματήσει την επίθεση στη μυελίνη.

Η νόσος προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό πιστεύει ότι η μυελίνη είναι ξένο σώμα.

Ερευνητές του Northwestern University Feinberg School of Medicine, ανέπτυξαν τεχνική που επανεκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Έλαβαν δείγματα αίματος και συνδύασαν λευκά αιμοσφαίρια με κομμάτια μυελίνης. Το αποτέλεσμα εγχύθηκε και πάλι στον ασθενή για να τον βοηθήσει να αντέχει τη μυελίνη.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η θεραπεία φαίνεται ασφαλής.

Η έρευνα είναι μικρή ώστε να αποδείξει αν ωφέλησε ασθενείς, αλλά οι ερευνητές ανέφεραν χαλάρωση της αντίδρασης του ανοσοποιητικού.

Ο καθηγητής Stephen Miller, δήλωσε ότι η μέθοδος αφήνει τη λειτουργία του φυσιολογικού ανοσοποιητικού ανέπαφη. Αυτό είναι το σημαντικό. Δήλωσε ότι μελλοντικές δοκιμές θα στοχεύσουν ασθενείς στα αρχικά στάδια. Πρόσθεσε ότι οι ειδικοί επιθυμούν να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς όσο το δυνατόν νωρίτερα, πριν εμφανίσουν παράλυση λόγω βλάβης της μυελίνης, καθώς όταν η μυελίνη καταστραφεί είναι δύσκολο να αποκατασταθεί.

Η MS Society σημείωσε ότι η ιδέα έχει συναρπαστική δυναμική.

Πηγές:
'Science Translational Medicine'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιες τροφές περιέχουν λιπαρά ω-3
Την Κυριακή 2 Ιουνίου ενώνουμε τις δυνάμεις μας ενάντια στον καρκίνο
'Ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη αποτελεσματικού εμβολίου για τον HIV