Το πλύσιμο των χεριών είναι καθημερινή ρουτίνα για τους περισσότερους, αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα, λίγοι μόνο το κάνουν σωστά.

Ερευνητές του Michigan State University, διαπίστωσαν σε δημόσιες τουαλέτες ότι μόνο το 5% των ανθρώπων έπλεναν τα χέρια τους αρκετή ώρα ώστε να εξουδετερωθούν τα μικρόβια και τα βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις.

Ενώ αξιωματούχοι υγείας συχνά θυμίζουν στους ανθρώπους να πλένουν σωστά τα χέρια τους, ιδιαίτερα στην εποχή της γρίπης, το χαμηλό ποσοστό σόκαρε ακόμα και τους ερευνητές.

Ο ερευνητής Carl Borchgrevink, του Michigan State University στο East Lansing, δήλωσε ότι τα ευρήματα προκαλούν έκπληξη επειδή προηγούμενη έρευνα υπέδειξε ότι ο κατάλληλος τρόπος πλυσίματος των χεριών εμφανίζεται σε πολύ υψηλότερο ποσοστό.

Το πλύσιμο των χεριών σώζει ζωές, σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention. Η κατάλληλη τεχνική μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κρυολογήματος και γρίπης, να εμποδίσει την εξάπλωση ασθενειών που προέρχονται από τα τρόφιμα και άλλες λοιμώξεις σε κλειστό περιβάλλον όπως κρουαζιερόπλοιο και νοσοκομείο.

12 ερευνητές χρησιμοποίησαν για την έρευνα δημόσιες τουαλέτες μιας φοιτητούπολης. Παρατήρησαν ότι περισσότεροι από 3.700 άνθρωποι τις χρησιμοποιούσαν και ανακάλυψαν ότι ποσοστό 95% ήταν αμελείς στο πλύσιμο των χεριών. 35% δεν χρησιμοποιούσαν σαπούνι, ενώ 10% παρέλειπαν το πλύσιμο εντελώς.

Ο μέσος χρόνος ήταν σύντομος, 6 δευτερόλεπτα.

Οι άντρες ήταν πολύ χειρότεροι από τις γυναίκες. Ποσοστό 15% των αντρών δεν έπλεναν καθόλου τα χέρια τους έναντι 7% των γυναικών. Όταν τα έπλεναν, ποσοστό 50% χρησιμοποιούσαν σαπούνι σε σύγκριση με 79% των γυναικών.

Άλλοι παράγοντες μπορεί να έχουν συμβάλει στα ποσοστά. Οι άνθρωποι ήταν περισσότερο πιθανό να παραλείπουν το πλύσιμο των χεριών αν ο νιπτήρας ήταν βρώμικος και ήταν περισσότερο πιθανό να πλένουν τα χέρια πιο νωρίς την ημέρα, που υποδεικνύει ότι όσοι βγαίνουν για γεύμα ή ποτό μπορεί να μην είναι τόσο προσεχτικοί.

Οι πινακίδες που προτρέπουν στο πλύσιμο των χεριών ήταν αποτελεσματικές, ανακάλυψαν επίσης οι ερευνητές, ενώ ήταν λιγότερο πιθανό να πλένει κάποιος τα χέρια του όταν έλειπαν πινακίδες.

Ο Borchgrevink, δήλωσε ότι οι ιδιοκτήτες εστιατορίων θα πρέπει να ανησυχούν με τα ευρήματα όσο και οι καταναλωτές.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Journal of Environmental Health'.

Πηγές:
'Journal of Environmental Health'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα