Περισσότεροι άνθρωποι από ότι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες, εμφανίζουν αλλεργική αντίδραση στις γάτες, σύμφωνα με νέα έρευνα του Imperial College του Λονδίνου. Η έρευνα υποδεικνύει ότι ακόμα και αυτοί που δεν είναι αλλεργικοί στα ζώα εμφανίζουν αλλεργική αντίδραση στις γάτες.

Η έρευνα εξέτασε περίπου 2.000 ανθρώπους. Από αυτούς, ποσοστό 25% φάνηκε πως είχε αναπνευστικά προβλήματα λόγω της επαφής με γάτες. Ωστόσο, η δυσκολία στην αναπνοή αναφέρθηκε και από αυτούς που δεν είχαν αλλεργία στις γάτες.

Η επικεφαλής της έρευνας Susan Chinn δήλωσε έκπληκτη από τα αποτελέσματα της έρευνας.

Οι ερευνητές είχαν υποθέσει ότι αναπνευστικό πρόβλημα θα παρουσίαζαν οι άνθρωποι που είχαν εκτεθεί σε γάτες και που σύμφωνα με την εξέταση αίματος ήταν αλλεργικοί σε αυτές.

Ωστόσο, η έρευνα υποδεικνύει ότι όλοι οι αλλεργικοί έχουν συμπτώματα ασθματικής αντίδρασης αν εκτεθούν σε αλλεργιογόνα γάτας ακόμα και αν η εξέταση αίματος δείχνει ότι δεν είναι αλλεργικοί στις γάτες. Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν διάφορα αλλεργιογόνα, γάτας, γρασιδιού και σκόνης και εξετάστηκε το αίμα 1.884 ανθρώπων από 20 διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης.

Όπως φάνηκε, ένας στους τέσσερις παρουσίαζε τουλάχιστον μια αλλεργία, ενώ όσο υψηλότερο το αλλεργιογόνο της γάτας τόσο πιο επιβαρημένη ήταν η λειτουργία των πνευμόνων ακόμα και μεταξύ αυτών που δεν ήταν αλλεργικοί στις γάτες.

Η Muriel Simmons θεωρεί αναμενόμενα τα ευρήματα καθώς τα αλλεργιογόνα της γάτας επικολλώνται πολύ εύκολα στους ανθρώπους και μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα.

Συνιστά να μην αφήνουν οι άνθρωποι τις γάτες στο υπνοδωμάτιο και να μειώσουν την επαφή με αυτές. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine’.

Πηγές:
‘American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία