Ο γενετικά σχεδιασμένος ιός του έρπητος, κατάφερε σε αρχικά πειράματα να εξολοθρεύσει καρκινικά κύτταρα και να αφήσει ανέπαφο τον φυσιολογικό ιστό, χαρίζοντας υποσχέσεις για το μέλλον, σύμφωνα με ανακοίνωση Ελβετών ερευνητών.

Η ιδέα του να χορηγείται, ενέσιμα, ζωντανός ιός σε ασθενείς μπορεί να φαίνεται περίεργη αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ιοί, που είναι ειδικοί στο να σκοτώνουν κύτταρα- θα μπορούσαν μια μέρα να γίνουν πολύτιμο όπλο στο οπλοστάσιο εναντίον του καρκίνου.

Το αποτέλεσμα της μικρής αυτής έρευνας παρουσιάστηκε στο ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ογκολόγων, στο Λουγκάνο.

Ο NV1020 αποτελεί τροποποιημένη εκδοχή του συμπλέγματος του ιού του έρπητος. Η γενετική του μορφή τροποποιήθηκε έτσι ώστε να αναπαράγεται μόνο σε καρκινικά κύτταρα, εξουδετερώνοντάς τα και να αφήνει ανέπαφα τα φυσιολογικά κύτταρα.

Ο ερευνητής Alex Mescheder περιέγραψε την περίπτωση ασθενούς που είχε καρκίνο σε 10 σημεία στο συκώτι και σε 4 στους πνεύμονες. Του χορηγήθηκε ο ιός σε ενέσιμη μορφή, σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία και έξη μήνες μετά οι εξετάσεις έδειξαν ότι οι όγκοι στο συκώτι είχαν σχεδόν εξαφανιστεί.

Ο ασθενής έζησε ένα χρόνο συνολικά μετά την αγωγή. Η μείωση του μεγέθους των όγκων στο συκώτι ήταν εντυπωσιακή, δηλώνει ο ερευνητής, ο οποίος θεωρεί ότι σε αυτή την αρχική φάση τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Η αντιμετώπιση του καρκίνου στο συκώτι είναι δύσκολη και η πρόγνωση για την πορεία της υγείας των ασθενών αρνητική.

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των δοκιμών με τον ιό σε ανθρώπους ακολούθησαν δοκιμές σε ζώα που έδειξαν ότι ο NV1020 ήταν αποτελεσματικός στο να εξολοθρεύει καρκινικά κύτταρα στο συκώτι και στο παχύ έντερο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
ΚEΘΕΑ Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’