Είναι γνωστό πως μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να ενισχύσει την υγεία και ενδεχομένως να κρατήσει μακριά τη χρόνια νόσο.

Ερευνητές αναφέρουν ότι η κατανάλωση φρούτων μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει από το κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα.

Οι ερευνητές χώρισαν περισσότερους από 80.000 Σουηδούς σε 4 ομάδες με βάση τον αριθμό φρούτων και λαχανικών που κατανάλωναν.

Παρακολουθήθηκαν για 13 χρόνια και στοιχεία νεκροτομής έδειξαν ότι σχεδόν 1.100 άνθρωποι είχαν κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα, περιλαμβανομένων 222 των οποίων τα ανευρύσματα υπέστησαν ρήξη. Περισσότερο από το 80% των περιστατικών ήταν άντρες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι κατανάλωσαν τα περισσότερα φρούτα-τουλάχιστον 2 μερίδες την ημέρα, εξαιρουμένων των χυμών-είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να έχουν ανεύρυσμακαι 43% λιγότερες πιθανότητες για ρήξη του σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερη από μια μερίδα φρούτων.

Όσοι ανήκαν στο τέταρτο με την υψηλότερη πρόσληψη φρούτων είχαν 31% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ανεύρυσμα και 39% λιγότερες να εμφανίσουν ρήξη ανευρύσματος σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν κατανάλωναν καθόλου φρούτα.

Τα φρούτα που καταναλώνονταν πιο συχνά ήταν μήλα και αχλάδια, ακολουθούμενα από μπανάνες, πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή. Ταλαχανικάωστόσοδενσυνδέθηκανμεχαμηλότεροκίνδυνο.

Ο ερευνητής Dr. OttoStackelberg, του KarolinskaInstitutetστη Στοκχόλμη, δήλωσε ότι μια υψηλή κατανάλωση σε φρούτα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη πολλών αγγειακών νόσων και η έρευνα υποδεικνύει ότι ο χαμηλότερος κίνδυνος ανευρύσματος περιλαμβάνεται στα οφέλη.

Η Aμερικανική Ένωση Καρδιολόγων, που εκδίδει το περιοδικό 'Circulation', στην οποία περιγράφεται η έρευνα, σημειώνει ότι οι ενήλικες θα πρέπει να καταναλώνουν 3 έως 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα για να αποκομίζουν θρεπτικά συστατικά.

Πηγές:
'Circulation'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024