Άντρες και γυναίκες που λαμβάνουν φάρμακα για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης μπορεί ενδεχομένως να προστατεύονται από τη νόσο Αlzheimer και άλλα είδη άνοιας, αναφέρει νέα έρευνα. Όσοι λαμβάνουν ένα είδος φαρμάκου για την αρτηριακή πίεση, τους βήτα αναστολείς μπορεί ενδεχομένως να προστατεύονται ιδιαίτερα από την άνοια.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι η αγωγή για υπέρταση ήταν καλή για τον εγκέφαλο, άσχετα από το είδος των φαρμάκων. Ωστόσο άνθρωποι που λάμβαναν βήτα αναστολείς είχαν τις λιγότερες αλλαγές στον εγκέφαλο που είναι τυπικές για την επερχόμενη νόσο.

Ερευνητές εξέτασαν ηλικιωμένους άντρες. Πραγματοποιήθηκαν 774 νεκροτομές. Οι περισσότεροι εμφάνιζαν υπέρταση ή ακολουθούσαν αγωγή για την πάθηση. Περίπου το 15% λάμβανε μόνο βήτα αναστολείς, ενώ ποσοστό 18% λάμβανε βήτα αναστολείς με άλλο φάρμακο για την αρτηριακή πίεση.

Όσοι λάμβαναν βήτα αναστολείς είχαν τις λιγότερες ανωμαλίες στον εγκέφαλο.

Επίσης είχαν λιγότερα μικροέμφρακτα, πάθηση που προκύπτει όταν το αίμα δεν φτάνει σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου προκαλώντας πολλά μικρά εγκεφαλικά επεισόδια.

Εθελοντές που είχαν λάβει βήτα αναστολείς μόνους ή σε συνδυασμό με άλλο φάρμακο για την αρτηριακή πίεση είχαν επίσης σημαντικά λιγότερη συρρίκνωση εγκεφάλου. Η συρρίκνωση συμβαίνει στη νόσο Alzheimerκαι εξελίσσεται καθώς η νόσος επιδεινώνεται.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι βήτα αναστολείς θα εμποδίσουν το Alzheimer σε ανθρώπους που δεν έχουν υπέρταση. Άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τη νόσο.

Η αγωγή για την υψηλή αρτηριακή πίεση με βήτα αναστολείς μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer στο επίπεδο του κινδύνου που διατρέχουν άνθρωποι χωρίς υπέρταση.

Ο ερευνητής θεωρεί συναρπαστικά τα ευρήματα, ιδιαίτερα καθώς οι βήτα αναστολείς είναι συνήθης αγωγή για την υπέρταση.

Χρειάζεται νέα έρευνα για να επιβεβαιωθεί η σχέση μεταξύ της υπέρτασης, της άνοιας και διαφόρων ειδών φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση. Δεν είναι καλή ιδέα να αρχίσει κάποιος να λαμβάνει βήτα αναστολείς ως προληπτικό μέτρο έναντι του Alzheimer ή κάποιος που ήδη λαμβάνει φάρμακα για την αρτηριακή πίεση να αλλάξει φαρμακευτική αγωγή χωρίς να συμβουλευτεί τον γιατρό του.

Ωστόσο, ειδικοί συμφωνούν ότι μια υγιής καρδιά συμβάλλει σε υγιή εγκέφαλο και είναι πάντα καλή ιδέα να διατηρείτε την αρτηριακή πίεση υπό έλεγχο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσες θερμίδες καίμε κατά μέσο όρο σε μία ημέρα
Επαγγελματική απογοήτευση για 7 στους 10 φαρμακοποιούς - Τι δείχνει ελληνική μελέτη
Κοινωνική Φαρμακολογία: Γιατί και πώς τα φάρμακα πρέπει να "ακουμπούν" στην κοινωνία