Στις 14 Σεπτεμβρίου 2013 πραγματοποιείται στην Αθήνα Διεθνής Οφθαλμολογική Επιστημονική Ημερίδα, με θέμα 'Τρισδιάστατη (3D) αναπαραγωγή επεμβάσεων καταρράκτη και μυωπίας μόνο με laser (χωρίς νυστέρι), τεχνικές διασύνδεσης κολλαγόνου και νέες απεικονιστικές μέθοδοι στην Οφθαλμολογία'.

Την ημερίδα συνδιοργανώνει το Ελληνικό Κολλέγιο Οφθαλμολογίας μαζί με την ISRS/AAO (International Society of Refractive Surgery/American Academy of Ophthalmology) και πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου LaserVision.gr υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Οφθαλμολογίας Αναστάσιου Κανελλόπουλου, χειρουργού - οφθαλμίατρου.

Συμμετέχουν 15 ομιλητές, χειρουργοί - οφθαλμίατροι, τόσο από τον ελληνικό χώρο όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλές χώρες της Ευρώπης και της
Μέσης Ανατολής. 

Εξελίξεις

Η επέμβαση καταρράκτη είναι η πιο συχνή επέμβαση στον άνθρωπο. Στη χώρα μας πραγματοποιούνται 50.000 - 60.000 επεμβάσεις καταρράκτη το χρόνο με μεγάλη επιτυχία, τόσο σε δημόσια όσο και ιδιωτικά κέντρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Κανελλόπουλος, η επιστημονική του ομάδα, στην Αθήνα, έχει παρουσιάσει για πρώτη φορά το συνδυασμό femtosecond και nanosecond lasers για την επέμβαση του καταρράκτη, κάνοντας, με αυτόν τον τρόπο, μη απαραίτητη τη χρήση νυστεριού ή ενέργειας με κλασικό υπέρηχο.

Η προσέγγιση αυτή μειώνει σημαντικά την ενέργεια που απαιτεί η πλειοψηφία των επεμβάσεων καταρράκτη, με αποτέλεσμα πιο ασφαλή μετεγχειρητική πορεία και μικρότερη καταπόνηση των ευαίσθητων ιστών του ματιού.

Δεύτερον, η ομάδα του ηγείται τα τελευταία 15 χρόνια παγκοσμίως στις εξελίξεις της τεχνολογίας διασύνδεσης κολλαγόνου.

Η διασύνδεση κολλαγόνου έχει φέρει, σε παγκόσμιο επίπεδο, επανάσταση στην αντιμετώπιση του κερατόκωνου και της εκτασίας, με αποτέλεσμα να μειώνει σημαντικά την πιθανότητα νεαρά άτομα με κερατόκωνο να απαιτήσουν μεταμόσχευση κερατοειδή για την οπτική τους αποκατάσταση.

Έχει εισαγάγει στην Κλινική Οφθαλμολογία πολλαπλές τεχνικές διασύνδεσης κολλαγόνου, όπως η μεγαλύτερη ισχύς, το Πρωτόκολλο της Αθήνας (αποτελεί συνδυασμό εξομάλυνσης της ανωμαλίας του κερατόκωνου με laser και υψηλής ισχύος διασύνδεση κολλαγόνου).

Της LASIK Χtra, που είναι χρήση διασύνδεσης κολλαγόνου σαν μία επιπλέον σταθεροποίηση σε επεμβάσεις ρουτίνας LASIK για διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού. Μέσα από τη δεκαετή εμπειρία μας στη διασύνδεση κολλαγόνου, αναγνωρίσαμε από πολύ νωρίς τις δυνατότητές του όχι μόνο για τη σταθεροποίηση του κερατόκωνου, αλλά για όλες αυτές τις αυξανόμενες ενδείξεις.

Αποτέλεσμα

Για πρώτη φορά παγκοσμίως - σημειώνει ο κ. Κανελλόπουλος - θα παρουσιάσουμε σε αυτή την Ημερίδα αποτελέσματα διαθλαστικής αλλαγής του κερατοειδή, χωρίς να χρειαστεί να αφαιρεθεί κερατοειδικός ιστός, μόνο με διασύνδεση κολλαγόνου.

Είναι μία καινοτομία που προσελκύει παγκόσμιο ενδιαφέρον γι’ αυτό και στην Ημερίδα αυτή θα συμμετέχουν, πέραν των πολλών Ελλήνων οφθαλμιάτρων και ειδικευομένων στην Οφθαλμολογία ιατρών, και πολλοί συνάδελφοι που θα μας επισκεφθούν από πολλές χώρες ανά τον κόσμο.

Τέλος, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά καινούριες απεικονιστικές και διαγνωστικές μέθοδοι στην Οφθαλμολογία, επίσης μέσα από τρισδιάστατα κλινικά  όπως η καινούρια LED τοπογραφία, η οποία εξελίσσεται επιστημονικά και τεχνικά από την επιστημονική μας ομάδα, εδώ στην Αθήνα, αλλά και νέες μέθοδοι διάθλασης για περαιτέρω εξερεύνηση της ικανότητας καλής όρασης και πώς αυτή μπορεί να επηρεαστεί από επεμβάσεις καταρράκτη ή/και μυωπίας με laser.

Η εκδήλωση θα αναμεταδοθεί ζωντανά, τόσο από την ιστοσελίδα του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου LaserVision στην Αθήνα, αλλά και την ιστοσελίδα της ISRS/AAO (International Society of Refractive Surgery/American Academy of Ophthalmology).

http://www.3dworkshop2013.gr/web-tv