Η σκολίωση είναι είδος καμπυλότητας της σπονδυλικής στήλης που επηρεάζει τώρα κυρίως κορίτσια με έναρξη την εφηβεία. Αν η καμπυλότητα επιδεινώνεται περισσότερο από 50 μοίρες μετά την ωρίμανση αυξάνεται ο κίνδυνος για προβλήματα στο δίσκο και τις αρθρώσεις.

Στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘New England Journal of Medicine’, χειρουργοί ορθοπαιδικοί από το SickKids Hospital, στο Τορόντο, και 3 αμερικανικούς οργανισμούς, σημειώνουν ότι ο κηδεμόνας (σιδεράκια) μείωσε σημαντικά την εξέλιξη προς το χειρουργείο.

Ο χειρούργος Dr. James Wright, του SickKids και οι συνεργάτες του, σημειώνουν ότι σε εφήβους με ιδιοπαθή σκολίωση που θεωρούνταν να ανήκουν σε υψηλό κίνδυνο για εξέλιξη της καμπυλότητας που τελικά θα χρειαζόταν εγχείρηση, ο κηδεμόνας συνδέθηκε με σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να φθάσει σε οστική ωρίμανση με καμπύλη μικρότερη των 50 μοιρών σε σύγκριση με την αναμονή και παρακολούθηση.

Τα ευρήματα θα έχουν άμεση επίδραση στην κλινική πρακτική στην αξιολόγηση των ορθοπαιδικών ασθενών για εφαρμογή κηδεμόνα, δήλωσε ο Wright.

Το ποσοστό επιτυχίας της αγωγής όσον αφορά την πρόληψη της ανάγκης εγχείρησης ήταν 72% στην ομάδα του κηδεμόνα σε σύγκριση με ποσοστό 48% στην ομάδα που δεν ακολουθούσε αγωγή.

Στην ομάδα του κηδεμόνα, ποσοστό 41% επίσης είχε πετυχημένο αποτέλεσμα αν και τα παιδιά φορούσαν λίγο χρόνο τον κηδεμόνα. Ο κηδεμόνας περιείχε συσκευή που υποδείκνυε πότε φοριόταν.

Οι Dr. Eugene Carragee, του Stanford University School of Medicine στην Καλιφόρνια και ο Dr. Ronald Lehman, του Walter Reed National Military Medical Center στη Bethseda, Md., σχολιάζοντας τα ευρήματα, σημειώνουν ότι η επιλογή του κηδεμόνα έχει οικονομικά, συναισθηματικά και κοινωνικά βάρη που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Συμφωνούν με τους ερευνητές της συγκεκριμένης έρευνας ότι εξίσου σημαντικό στοιχείο της είναι ότι τόσα πολλά παιδιά με εφηβική ιδιοπαθή σκολίωση φαίνεται να έχουν καλή εικόνα χωρίς αγωγή. Η πρόκληση μελλοντικά είναι να εντοπιστούν παιδιά που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να ωφεληθούν από τον κηδεμόνα.

Η δοκιμή σε 242 ασθενείς σχεδιάστηκε ως τυχαιοποιημένη δοκιμή, αλλά 126 κατέληξαν να επιλέξουν την αγωγή τους.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ελαχιστοποίησαν αλλά δεν εξουδετέρωσαν τη δυνητική μεροληψία από τους μη τυχαιοποιημένους ασθενείς.
Η σκολίωση εμφανίζεται σε περίπου 3 στα εκατό παιδιά νεότερα από 16 ετών, αλλά λιγότερο από 1% έχει εξελισσόμενη καμπυλότητα που χρειάζεται αγωγή, υποδεικνύουν προηγούμενες έρευνες.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη
Πώς θα διατηρήσω τα κιλά μου μετά τη δίαιτα
Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - ΕΔΕ στο νοσοκομείο "Αττικόν"