Σημαντικά στοιχεία έρχονται στο φως για την έλλειψη ενημέρωσης των εφήβων και των γυναικών σχετικά με την αντισύλληψη, αλλά και για τις ανισότητες στην πρόσβαση στην αντισύλληψη στις χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με έρευνες* που διεξήγαγε η Διεθνής Ομοσπονδία Οικογενειακού Προγραμματισμού και η Bayer.

Tα στοιχεία ανακοινώνονται στη χώρα μας εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Αντισύλληψης που γιορτάζεται στις 26 Σεπτεμβρίου, μια παγκόσμια καμπάνια, αποστολή της οποίας είναι να βελτιώσει την ενημέρωση σχετικά με την αντισύλληψη για να βοηθήσει τους νέους να παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία.

Σ’ αυτό το πλαίσιο συνεχίζεται και στην Ελλάδα για δεύτερη χρονιά η Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Αντισύλληψη «Διάλεξε Στάση: Αντισύλληψη ή Ανασφάλεια;» που τελεί υπό την αιγίδα της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού, στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα, με την ευγενική χορηγία της Bayer και με κεντρικό άξονα τον πλήρη οδηγό αντισύλληψης www.your-life.gr

Το your-life.gr  δίνει στις αναγνώστριες το αποκλειστικό πλεονέκτημα να συμβουλεύονται online τους γυναικολόγους του site και να λαμβάνουν απάντηση εντός 48 ωρών.

Οι έρευνες που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια με χορηγό την Bayer στο πλαίσιο της ΠΗΑ αποκαλύπτουν πως οι νέοι σε σημαντικό βαθμό δεν είναι εξοικειωμένοι με την αντισύλληψη, δεν συζητούν το θέμα με τον ερωτικό τους σύντροφο και σε μεγάλο βαθμό δεν επιλέγουν την αντισύλληψη, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν είτε σε μια ανεπιθύμητη κύηση είτε σε μια έκτρωση.

Από τα βασικά ευρήματα των ερευνών είναι τα εξής:

  • H σωστή χρήση της αντισύλληψης θα μπορούσε να αποτρέψει το 95% των ανεπιθύμητων κυήσεων.
  • Η αντισύλληψη αποτρέπει 188 εκατομμύρια εγκυμοσύνες σε όλον τον κόσμο
  • Κάθε χρόνο το 41% από τις 208 εκατομμύρια κυήσεις είναι ανεπιθύμητες
  • Παγκοσμίως, το 85% των κυήσεων τον χρόνο είναι μη προγραμματισμένες
  • Από τις 15 μεθόδους αντισύλληψης που είναι διαθέσιμες, οι έφηβοι γνωρίζουν μόνο τις 4
  • Παγκοσμίως, το 49% των νέων δεν είναι εξοικειωμένοι με τους διαφορετικούς τύπους αντισύλληψης
  • Το 47% των γυναικών που ζητούν επιστημονική συμβουλή πριν αποφασίσουν για την αντισυλληπτική μέθοδο που θα χρησιμοποιήσουν, αλλάζουν γνώμη.
  • Οι έφηβες 15-19 που λαμβάνουν σεξουαλική εκπαίδευση έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να έχουν μια εγκυμοσύνη από εκείνες στις οποίες η εκπαίδευσή τους σχετίζεται με την αποχή από το σεξ.
  • 45% των νέων που είναι σεξουαλικά ενεργοί, είχαν σεξουαλική επαφή με νέο ερωτικό σύντροφο χωρίς προστασία
  • Το 14% των νέων δεν χρησιμοποιούν αντισύλληψη με νέο σύντροφο επειδή εκείνος δεν θέλει
  • 1 στις 5 γυναίκες θεωρούν ότι ο ερωτικός τους σύντροφος είναι υπεύθυνος για την αντισύλληψη που θα χρησιμοποιήσουν
  • 45% των νέων έχουν λάβει ανακριβή ενημέρωση σχετικά με το σεξ και την αντισύλληψη από τους φίλους τους
  • Διεθνώς, 1 στις 10 γυναίκες νιώθει άβολα να ζητήσει από τον σύντροφό της να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό
  • Πάνω από το 1/3 των νέων δεν συζητούν για την αντισύλληψη που θα χρησιμοποιήσουν πριν κάνουν σεξ
  • 33% των νέων θεωρούν τη διακεκομμένη συνουσία αξιόπιστη μέθοδο αντισύλληψης.

Ταυτόχρονα, η έρευνα που διεξήγαγε η Διεθνής Ομοσπονδία Οικογενειακού Προγραμματισμού σε 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με την πρόσβαση των γυναικών στην αντισύλληψη, διαπιστώνει σημαντικές διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και στο πώς προσεγγίζουν το θέμα της πρόσβασης στην αντισύλληψη.

Η νέα έκθεση της ΔΟΟΠ με τίτλο «Βαρόμετρο» αποκαλύπτει ανισότητες στην πρόσβαση για επιλογή της αντισύλληψης και εγκαλεί για την υιοθέτηση πολιτικών για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και το δικαίωμα στην ενημέρωση.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι η σεξουαλική εκπαίδευση είναι υποχρεωτική στο 50% μονάχα των κρατών που διερευνήθηκαν, την ίδια στιγμή που το επίπεδο επίγνωσης και εκπαίδευσης σχετικά με τις σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης είναι ανεπαρκές.

Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης την έλλειψη αποτελεσματικής και ποιοτικής καθοδήγησης από τους ειδικούς της υγείας σχετικά με την αντισύλληψη. Η έλλειψη κατευθυντήριων οδηγιών προς τους ειδικούς της υγείας στην Ευρώπη οδηγεί στην ανεπαρκή ενημέρωσή τους σχετικά με τις διαθέσιμες αντισυλληπτικές μεθόδους και το πώς να συμβουλεύουν καλύτερα τους ασθενείς τους.

Η έκθεση επισημαίνει τέλος την ανάγκη για μια σειρά από πολιτικές που θα δώσουν τη δυνατότητα στις γυναίκες και τους νέους να επωφεληθούν από την επιλογή της κατάλληλης αντισυλληπτικής μεθόδου και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ποιοτική ενημέρωση από τους ειδικούς της υγείας, που περιλαμβάνει

  • Την ανάπτυξη στοχευμένου πλαισίου πολιτικής σε σχέση με την ενημέρωση για την αντισύλληψη
  • Την αύξηση των κρατικών εκστρατειών ενημέρωσης για την αντισύλληψη σε όλη την Ευρώπη. Το 30% των ευρωπαϊκών χωρών που μελετήθηκαν δεν είχαν καμία κρατική εκστρατεία ενημέρωσης
  • Το να γίνει υποχρεωτική η σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία καθώς και η ενημέρωση για τις σύγχρονες αντισυλληπτικές μεθόδους
  • Τη λήψη μέτρων ώστε όλες οι γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε όλες τις μεθόδους αντισύλληψης.

Σχετικά με το site www.your-life.gr:

Η ιστοσελίδα περιέχει πλήρες και αναλυτικό ενημερωτικό υλικό σχετικά με όλες τις μεθόδους αντισύλληψης. Περιέχονται συμβουλευτικά κείμενα σχετικά με τις σχέσεις και τη σεξουαλική συμπεριφορά, το σώμα και την ερωτική και σεξουαλική ζωή γενικότερα. Οι αναγνώστριες έχουν τη δυνατότητα να θέσουν ερωτήματα σε γυναικολόγους που απαντώνται εντός 48 ωρών σχετικά με ό,τι τις απασχολεί γύρω από τη σεξουαλική τους υγεία. Εκπαιδευτικό υλικό παρέχεται και προς τους γονείς και εκπαιδευτικούς, για να βοηθηθούν στο έργο της συνομιλίας και ενημέρωσης των παιδιών ή των μαθητών τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόληψη στον καρκίνο του μαστού
5 τρόποι να αποτοξινωθούμε από το κινητό μας
CAR-T θεραπείες στη Ρευματολογία - Κύτταρα "δολοφόνοι" και "ψαράδες"