Θα παρουσιαστούν νέα δεδομένα που επιδεικνύουν τα οφέλη της φινγκολιμόδης στις εκβάσεις ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) στο 29ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Έρευνα και τη Θεραπεία της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (ECTRIMS) στην Κοπεγχάγη της Δανίας, συνεισφέροντας στην αυξανόμενη βάση αποδείξεων για τη φινγκολιμόδη τόσο σε κλινικές μελέτες όσο και σε πραγματικό περιβάλλον.

Νέα δεδομένα τεσσάρων ετών από τις βασικής σημασίας μελέτες FREEDOMS και επέκταση FREEDOMS συν μια ξεχωριστή ανάλυση τριών μελετών (FREEDOMS, FREEDOMS II και TRANSFORMS) θα παρουσιάσουν τα οφέλη της συνεχιζόμενης θεραπείας με φινγκολιμόδη στη μείωση του όγκου του εγκεφάλου σε σύγκριση με την καθυστέρηση θεραπείας κατά δύο έτη. Αυτά τα στοιχεία θα ενισχύσουν τις γνώσεις μας σχετικά με τη συσχέτιση μεταξύ μείωσης του όγκου του εγκεφάλου και αναπηρίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αποτελεσματική αντιμετώπιση της μείωσης του όγκου του εγκεφάλου στους ασθενείς με ΣΚΠ. Τα δεδομένα από διεθνείς βάσεις δεδομένων και βάσεις δεδομένων των ΗΠΑ σε πραγματικό περιβάλλον θα επιβεβαιώσουν επίσης την ωφέλιμη επίδραση της φινγκολιμόδης στη μείωση των ποσοστών υποτροπής για τους ασθενείς με ΣΚΠ.

Ο Δρ. Timothy Wright, Global Head Development, Novartis Pharmaceuticals είπε: «Είναι πολύ ενθαρρυντικό για τους ασθενείς το ότι συνεχίζουμε να επιβεβαιώνουμε τα μακροπρόθεσμα οφέλη που παρουσιάζει η φινγκολιμόδη στη ΣΚΠ. Αυτά τα νέα στοιχεία θα δώσουν έμφαση στη σημασία της βελτίωσης της μείωσης του όγκου του εγκεφάλου και των ποσοστών υποτροπής για τους ασθενείς με αυξανόμενες αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα της φινγκολιμόδης τόσο σε κλινικό όσο και σε πραγματικό περιβάλλον».

Μερικά από τα βασικά σημεία του χαρτοφυλακίου της Novartis σχετικά με τη ΣΚΠ στο ECTRIMS είναι:
• Έξι αναρτημένες ανακοινώσεις (poster) σχετικά με τη σημασία και την επίδραση της φινγκολιμόδη στη μείωση του όγκου του εγκεφάλου.
• Δέκα αναρτημένες ανακοινώσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα της φινγκολιμόδης τόσο σε κλινικές μελέτες όσο και σε πραγματικό περιβάλλον.
• Εννέα αναρτημένες ανακοινώσεις, τρεις προφορικές ανακοινώσεις θα ενισχύσουν το προφίλ ανοχής και ασφάλειας της φινγκολιμόδης.
• Οκτώ αναρτημένες ανακοινώσεις αναλύουν τις αποδείξεις σε πραγματικό περιβάλλον για τη φινγκολιμόδη.
• Εννέα αναρτημένες ανακοινώσεις θα ενισχύσουν την επιτυχία της φινγκολιμόδης σε πραγματικό περιβάλλον.
• Έντεκα αναρτημένες ανακοινώσεις θα ενισχύσουν το εύρος της γραμμής παραγωγής της Novartis.

Εκτός από τα προϊόντα φινγκολιμόδη και ιντερφερόνη βήτα-1b για υποδόρια ένεση που κυκλοφορούν στην αγορά, το χαρτοφυλάκιο ΣΚΠ της Novartis περιλαμβάνει τις ερευνητικές ουσίες BAF312 (siponimod) και AIN457 (secukinumab).

Σχετικά με τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Ενώ η ακριβής αιτία της είναι άγνωστη, η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια αυτοάνοση νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) που κάνει το σώμα να στρέφεται ενάντια στον εαυτό του, εκλαμβάνοντας λανθασμένα τα φυσιολογικά κύτταρα ως ξένα κύτταρα. Στη ΣΚΠ το έλυτρο μυελίνης, το στρώμα που προστατεύει τις νευρικές ίνες καταστρέφεται από τη φλεγμονή που παρουσιάζεται όταν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού επιτίθενται στο νευρικό σύστημα. Αυτή η νευροφλεγμονώδης βλάβη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περιοχή του εγκεφάλου, του οπτικού νεύρου και του νωτιαίου μυελού και να προκαλέσει διάφορα σωματικά και νοητικά προβλήματα όπως είναι η απώλεια του μυϊκού ελέγχου και της δύναμης, της όρασης, της ισορροπίας, της αισθητικότητας και της νοητικής λειτουργίας. Έως και 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο πάσχουν από ΣΚΠ, πιο συχνά νέοι άνθρωποι ηλικίας 20 με 40 ετών.

Σχετικά με τη φινγκολιμόδη

Η φινγκολιμόδη είναι η πρώτη από στόματος θεραπεία που έχει εγκριθεί για την αντιμετώπιση υποτροπιαζουσών μορφών ΣΚΠ και το πρώτο από μια νέα κατηγορία ουσιών που ονομάζονται τροποποιητές υποδοχέων της 1-φωσφορικής σφιγγοσίνης. Θεωρείται ότι δρα με δύο τρόπους κατά των καταστροφικών διεργασιών που προωθούν την εξέλιξη της νόσου ΣΚΠ επηρεάζοντας όχι μόνο το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να μειώσει τις βλάβες από τις φλεγμονές αλλά και το ΚΝΣ ώστε να ενισχύσει τη νευροπροστασία και την αποκατάσταση. Η φινγκολιμόδη θεωρείται ότι δρα προλαμβάνοντας την έξοδο των λεμφοκυττάρων (τα κύτταρα που προκαλούν φλεγμονές και βλάβες στο ΚΝΣ) από τους λεμφοειδείς ιστούς, μειώνοντας άρα την εισχώρησή τους στο κεντρικό νευρικό σύστημα και τη δυνατότητα για πρόκληση βλαβών. Η φινγκολιμόδη είναι επίσης σε θέση να διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και θεωρείται ότι επιδρά στη νευροεκφυλιστική διεργασία στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό.

Η φινγκολιμόδη είναι η μόνη από στόματος θεραπεία ΣΚΠ που προσφέρει πρώιμο και μακρόχρονο περιορισμό του ποσοστού μείωσης του όγκου του εγκεφάλου και σταθερή υψηλή αποτελεσματικότητα σε όλες τις βασικές μετρήσεις δραστηριότητας της νόσου. Σε κλινικές μελέτες η φινγκολιμόδη επέδειξε ένα καλά χαρακτηρισμένο προφίλ ασφάλειας και πολύ καλό προφίλ ανοχής. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία, η αύξηση των ηπατικών ενζύμων, η γρίπη, η διάρροια, η οσφυαλγία και ο βήχας. Μέχρι σήμερα περίπου 71.000 ασθενείς έχουν λάβει θεραπεία με φινγκολιμόδη παρουσιάζοντας ένα θετικό προφίλ οφέλους-κινδύνου στα πλαίσια κλινικών μελετών και σε πραγματικό περιβάλλον.

Η φινγκολιμόδη έχει άδεια χρήσης από τη Mitsubishi Tanabe Pharma Corporation.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΗΠΑ: Δεύτερη εταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις
Έναρξη λειτουργίας της Συμμαχίας της Ε.Ε. για τα Κρίσιμα Φάρμακα