Αρχικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του Νational Cancer Research Institute, υποδεικνύουν ότι ένα γενετικό τεστ μπορεί να ξεχωρίσει τους επιθετικούς όγκους καρκίνου του προστάτη, από τους όγκους που αναπτύσσονται βραδέως.

Μεγάλη πρόκληση στην αντιμετώπιση του καρκίνου είναι να γνωρίζουμε αν χρειάζεται εγχείρηση για την αφαίρεση του αδένα.

Η απόφαση για την αφαίρεση του προστάτη βασίζεται σε εξέταση δείγματος όγκου κάτω από το μικροσκόπιο.

Ωστόσο η εγχείρηση έχει σημαντικές παρενέργειες, όπως υπογονιμότητα, στυτική δυσκολία και ανεξέλεγκτη ούρηση.

Ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Dan Berney, από το Queen Mary University of London, δήλωσε ότι χρειαζόμαστε καλύτερη εξέταση καθώς ‘υπερ-αντιμετωπίζουμε’ πολλούς άντρες. Οι περισσότεροι θα πεθάνουν με, όχι από, τον καρκίνο του προστάτη. Χρειάζεται να διαχωρίζουμε μεταξύ της επιθετικής μορφής και των άλλων όγκων που χρειάζονται παρακολούθηση.

Το τεστ, που αναπτύχθηκε από την Myriad Genetics, αλλά αξιολογήθηκε ανεξάρτητα από το Queen Mary University of London, εστιάζει στο επίπεδο δραστηριότητας των γονιδίων στο δείγμα του όγκου.

Αν 31 γονίδια που εμπλέκονται στον τρόπο που διαιρούνται τα κύτταρα είναι πολύ ενεργά, δείχνουν ότι ο καρκίνος είναι επιθετικός.
Ο καθηγητής Berney, δήλωσε ότι τέτοια πληροφορία θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά αποφάσεις γιατρών και ασθενών, αλλά το κόστος είναι τεράστιο.

Πρέπει να επαληθευτεί αλλά είναι το πιο ισχυρό από τα τεστ που έχουμε μέχρι τώρα, πρόσθεσε.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα